Koninklijk Atheneum

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Koninklijk Atheneum

Beschrijving

Gedeelte van het Koninklijk Atheneum. Mogelijk gaat het hier om het voormalige refugiehuis van de Duitse Orde, dat oorspronkelijk gelegen was in de Hasseltsestraat, doch in 1661 of 1663 overgebracht werd naar een aangekochte woning in de Moerenstraat. De goederen werden na de Franse inval geconfisqueerd en verkocht.

Sterk gerestaureerd, U-vormig gebouw, alleenstaand en wat achteruit gelegen ten opzichte van de straat; recente schoolgebouwen in de onmiddellijke omgeving.

In kern gebouw in Maasstijl uit de tweede helft van de 18de eeuw, twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen lijst- en trapgevels waarvan de meeste elementen, ook de muuropeningen recent zijn. De muuropeningen in de benedenverdieping der achtergevel schijnen evenwel origineel, evenals grote gedeelten van het metselwerk.

• PAQUAY J., Tongeren voorheen, Tongeren, 1934, p.96.
  • PERREAU A., Tongres et ses monuments, Tongeren, 1849, p. 174.
  • ULRIX E., Het Romeins stratenplan van Tongeren, (Het Oude Land van Loon, 13, 1958, p. 13-14;39-40).