Voormalige watermolen op de Jeker. Hij ontstond door het samenvoegen van de op deze plaats gelegen Moutmolen (eerste vermelding 1241), een banale molen van de Luikse bisschoppen, en de er tegen aan gebouwde Lakenmakersmolen, in de 14de eeuw vermeld als eigendom van de abdij Beaurepart te Luik, en in de 16de eeuw aan de lakenmakers verpacht als volmolen. Sinds 1965 buiten bedrijf. De Jeker werd hier overwelfd; het molenmechanisme en het rad zijn verdwenen.
Alleenstaand geheel, waarvan het woonhuis een dubbelhuis is van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw, met cementering en neoclassicistische ornamenten uit eind 19de eeuw. Gecementeerde, bakstenen lijstgevel, voorzien van rechthoekige muuropeningen. Zijgevels met aandaken.
In het verlengde aansluitend molenhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linker zijgevel. Tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel voorzien van rondboogvensters met houten roedeverdeling; rondboogdeur met hardstenen posten.
- BAILLIEN H., De molens bij de Moerenpoort te Tongeren, in Het Oude Land van Loon, 23, 1968, p. 169-202.
- S.N., Werkgroep Molenzorg Zuid-Limburg, Watermolens Zuid-Limburg, Tongeren, s.a., p. 33-34.