Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Merkwaardige hoeve, waarvan de kern dateert uit de 17de eeuw (woonhuis en poortgebouw), en waarvan het woonhuis werd aangepast in 1717, zoals aangeduid door de muurankers (van deze aanpassingen schijnen voor het overige geen resten behouden), in de tweede helft van de 18de eeuw (benedenverdieping) en in de 19de eeuw (bovenverdieping en aanbouw tegen de achtergevel).

Gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een poortgebouw in de zuidwestvleugel. Laatstgenoemde telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een aan de erfzijde duidelijk van de andere delen onderscheiden zadeldak met steile helling: deze opstelling getuigt van de oorspronkelijke, 17de-eeuwse toestand; aan de straatzijde werd in een latere periode (tweede helft 18de eeuw?) gepoogd om van de gevels van poortgebouw en woonhuis een eenheid te maken. De muuropeningen aan deze zijde dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw (baksteen). Aan de erfzijde, twee houten bolkozijnen als bovenvensters; bakstenen korfboogpoort. Zijgevels met aandaken en muurvlechtingen.

Het woonhuis, in dezelfde vleugel, telt vier traveeën en twee bouwlagen; het dak bestaat hier eveneens uit twee delen (het hogere gedeelte duidend op een voormalig hooghuis?). Verhoogde begane grond en plint van silex. Getoogde muuropeningen in een kalkstenen omlijsting met afgedekte sluitsteen op de benedenverdieping (tweede helft 18de eeuw); getoogde bakstenen bovenvensters. 19de-eeuwse vergroting naar achteren (erfzijde) toe, één bouwlaag onder doorgetrokken dakschild. Aanbouwsel van één travee onder lessenaarsdak tegen de rechter zijgevel. Zijgevels met aandaken, muurvlechtingen en uilengaten.

Dienstgebouwen in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen, plaatselijk volledig versteend. Het blanke ankerbalkgebint werd bij het aanbrengen van de stenen vullingen gewijzigd. Rechthoekige, houten muuropeningen.