erfgoedobject

Stadstekenschool, later vredegerecht, ontworpen door A. Van Assche

bouwkundig element
ID: 37999   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37999

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige stadstekenschool (tot 1938), stadswaag, bergplaats voor brandspuiten en Vredegerecht (tot 1968), van 1933 tot 1982 ook Museum van Deinze en de Leiestreek en nadien stadsbibliotheek.

Neogotisch gebouw van zeven traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) van 1870-72 naar ontwerp van architect Auguste Van Assche, restaurateur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Donker bakstenen gebouw met hoger opgetrokken linker deurtravee onder puntgevel en drie dakvensters met puntgevelbekroning. Verticaal gevelritme door Brugse travee-indeling; brede drielichten met glas in lood op de begane grond en kruiskozijnen op de bovenverdieping; blinde spitsboognissen in de borstweringen en boogvelden. Sierankers en aflijnende muizetandfriezen onder de gootlijst. Links, rechthoekige deur met lateiconsooltjes en bolkozijn als bovenlicht. Rechts, getoogde poort.

Interieur met ruime zalen met onder meer gepolychromeerde balkenzoldering; kelder op gietijzeren zuilen.

  • VAN DEN ABEELE H., De tekenschool te Deinze, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze, VII, 1940, p. 109-115.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1991


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Stadstekenschool, later vredegerecht, ontworpen door A. Van Assche [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37999 (Geraadpleegd op 16-10-2019)