erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
38220
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38220

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen ingeplant loodrecht op de straat en een nieuwe woning parallel aan de straat, achterin een met gras begroeid erf, afgesloten aan de straatkant met een gracht en een ijzeren hek tussen gewitte pijlers met dekplaat. In de 18de eeuw ten noorden ervan land met wal, nu bosje.

Ten westen, voormalige boerenwoning, tweegezinswoning, reeds op de kaart van 1778 bij het landboek van Petegem als dusdanig opgetekend, van één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), minstens uit de 18de eeuw. Gewitte gevel op gepikte plint met rechthoekige vensters onder betonnen latei en rechthoekige deuren. Linker zijgevel vernieuwd, rechter zijgevel gewit en afgewerkt met vlechtingen. Aan weerszij aanbouwsels.

Ten zuidoosten, bakstenen stallen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat).

Ten westen, gewit bakhuis van het samengestelde type onder zadeldakjes en met puntgevels afgewerkt met vlechtingen in verwaarloosde toestand.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het bakhuis is niet langer bewaard.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38220 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.