erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
38966
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38966

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Boerenhuisje uit vakwerkbouw gelegen in de bocht van de straat met ten noorden een later aangepast volume (nummer 32). Volgens de eigenaars in de jaren 1990 dateert het huis van 1610. Op het primitief kadaster van 1829 was er al een langgestrekt volume aanwezig, dit zal in 1902 op het kadaster gesplitst worden in twee woningen (nummers 30 en 32). In de eerste helft van de 20ste eeuw werden er nog verschillende wijzigingen opgetekend aan het noordelijke huisje (nummer 32), maar van de vakwerkwoning werden geen wijzigingen meer geregistreerd. Begin 20ste eeuw gekend als herberg "Aan 't Konijntje". Tuin aan de zuidwestzijde omhaagd met onder andere spontane groei van linden en esdoorn.

Witgekalkt lemen huisje van vier traveeën en één bouwlaag met gepikte plint onder een overkragend Vlaams pannen zadeldak. Nog twee ankerbalkkoppen zichtbaar in de oostgevel en ook stukken met invulling van baksteenmetselwerk zichtbaar in de zuidgevel. In de oostgevel rechthoekige beluikte vensteropeningen met houten dorpels en een rechthoekige deuropening. Zijpuntgevel met bovenaan een nog bewaard kozijn met houten tussenstijl. Lage westgevel met kleine rechthoekige muuropeningen en een opkamer.

  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Dilbeek, Wolsemstraat.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling I (Dilbeek), 1902/1, 1905/1, 1916/1, 1940/1, 1947/1 en 1952/2.
  • Vermeulen S. (eind. red.) s.d.: Woonroute Dilbeek, Brochure uitgegeven door het gemeentebestuur Dilbeek.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38966 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.