erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
43542
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43542

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve met tuinpaviljoen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Grote gesloten hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw. Beschilderde zandstenen steekboogpoort met gestrekte druiplijst. Boerenhuis met twee verdiepingen op de begane grond voorzien van steekboogvensters en deur met sluitsteen (zie twee andere voorbeelden van hetzelfde type in de Doelstraat); rechthoekige muuropeningen met sleutel op de bovenverdieping; bepleisterde gevel. Twee kleine rondboogdeuren in de stalvleugel (18de eeuw). Recente toevoegingen; bijkomende verdieping boven de stallen; aanhorigheden op de linkerzijde van het binnenhof. Aan de Doelstraatzijde: grote zandstenen rondbooginrijpoort; verwoeste schuur (achteraan).

Bak- en zandstenen tuinpaviljoen van de hogervermelde hoeve, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Verhoogde begane grond met kleine pui en traparm; leien mansardedak; rechthoekige vensters bekroond met een gestrekte druiplijst; rondboogdeur voorzien van een geprofileerde tussendorpel en waterlijst; regelmatige hoekstenen. Binnenin, vooruitspringende schouw en resten van Louis XV-stucversiering op het plafond en de schoorsteen; geschilderd landschap op de met doek beklede wanden. Vervallen staat.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het 18de-eeuws tuinpaviljoen was bij opname in de inventaris al in slechte staat. Mogelijk werd het in de jaren nadien afgebroken. Op de 19de-eeuwse historische kaarten is de ligging van het paviljoen goed zichtbaar (zie bijvoorbeeld de Atlas der Buurtwegen - circa 1843-1845).

  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Atlas van de Buurtwegen 1843-1845, Hoegaarden [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 5 augustus 2020).
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 1971 en 2014, Tommestraat 1, Hoegaarden [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 5 augustus 2020).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43542 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.