erfgoedobject

Gesloten hoeve met tuinpaviljoen

bouwkundig element
ID: 43542   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43542

Juridische gevolgen

Beschrijving

Grote gesloten hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw. Beschilderde zandstenen steekboogpoort met gestrekte druiplijst. Boerenhuis met twee verdiepingen op de begane grond voorzien van steekboogvensters en deur met sluitsteen (zie twee andere voorbeelden van hetzelfde type in de Doelstraat); rechthoekige muuropeningen met sleutel op de bovenverdieping; bepleisterde gevel. Twee kleine rondboogdeuren in de stalvleugel (18de eeuw). Recente toevoegingen; bijkomende verdieping boven de stallen; aanhorigheden op de linkerzijde van het binnenhof. Aan de Doelstraatzijde: grote zandstenen rondbooginrijpoort; verwoeste schuur (achteraan).

Bak- en zandstenen tuinpaviljoen van de hogervermelde hoeve, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Verhoogde begane grond met kleine pui en traparm; leien mansardedak; rechthoekige vensters bekroond met een gestrekte druiplijst; rondboogdeur voorzien van een geprofileerde tussendorpel en waterlijst; regelmatige hoekstenen. Binnenin, vooruitspringende schouw en resten van Louis XV-stucversiering op het plafond en de schoorsteen; geschilderd landschap op de met doek beklede wanden. Vervallen staat.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gesloten hoeve met tuinpaviljoen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43542 (Geraadpleegd op 04-06-2020)