erfgoedobject

Hoeve Heilig Geesthof en omgeving

bouwkundig / landschappelijk element
ID
43599
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43599

Juridische gevolgen

Beschrijving

Middelgrote hoeve genaamd "Heilig Geesthof". L-vormig grondplan en boven de korfbooginrijpoort gedateerd 1735. Hoofdzakelijk baksteenbouw met verwerking van kalk- en ijzerzandsteen. Eén verdieping hoog boerenhuis met zadeldak in traditionele bak- en zandsteenstijl; voorheen kruiskozijnen en smallere vensters met middenkalf in de voor- en achtergevel. Aan de binnenhofzijde, fraaie zandstenen rondboogdeur voorzien van imposten en een sluitsteen en druiplijst waarboven een ovaal bovenlicht met uitgewerkte omlijsting. Eenvoudig rondboogdeurtje in de achtergevel. Aanpalende dienstruimten met gelijkaardige deuropening; rondboogvenster met ijzerzandstenen omlijsting in de met muurvlechtingen afgewerkte zijpuntgevel. Brede, zandstenen korfbooginrijpoort in het heden gewijzigde poortgebouw. Bewaard gedeelte van de aanhorigheden uit dezelfde bouwperiode met twee bewaarde boogdeurtjes in de aangepaste gevel.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De hoeve wordt al weergegeven op de kabinetskaart van de Ferraris en lag geïsoleerd aan de rand van het landbouwgebied ten oosten van Holsbeek. De oudste vermelding zou dateren uit 1453. De hoeve lag langs de Geeststraat, een van de noord-zuid georiënteerde wegen die Holsbeek verbonden met de uitgestrekte bossen ten noorden en ten zuiden. De omgeving van de hoeve heeft zijn agrarisch karakter behouden tot vandaag. In het midden van de 20ste eeuw werd ten noorden van de hoeve een boomgaard aangeplant waarvan nog relicten aanwezig zijn.

  • Onroerend Erfgoed, DB000776, Heilige Geesthoeve, Beschermingsdossier Simsstraat 1 Zgn. Heilig Geesthof, 1991-1993.
  • Onroerend Erfgoed, DB000776, Heilige Geesthoeve, Advies Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, 01/07/1993.
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Heilig Geesthof en omgeving [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43599 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.