erfgoedobject

Hoeve Heilig Geesthof

bouwkundig element
ID
43599
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43599

Juridische gevolgen

Beschrijving

Middelgrote hoeve genaamd "Heilig Geesthof". L-vormig grondplan en boven de korfbooginrijpoort gedateerd 1735. Hoofdzakelijk baksteenbouw met verwerking van kalk- en ijzerzandsteen. Eén verdieping hoog boerenhuis met zadeldak in traditionele bak- en zandsteenstijl; voorheen kruiskozijnen en smallere vensters met middenkalf in de voor- en achtergevel. Aan de binnenhofzijde, fraaie zandstenen rondboogdeur voorzien van imposten en een sluitsteen en druiplijst waarboven een ovaal bovenlicht met uitgewerkte omlijsting. Eenvoudig rondboogdeurtje in de achtergevel. Aanpalende dienstruimten met gelijkaardige deuropening; rondboogvenster met ijzerzandstenen omlijsting in de met muurvlechtingen afgewerkte zijpuntgevel. Brede, zandstenen korfbooginrijpoort in het heden gewijzigde poortgebouw. Bewaard gedeelte van de aanhorigheden uit dezelfde bouwperiode met twee bewaarde boogdeurtjes in de aangepaste gevel.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :

Aanvullende informatie

De omringende percelen van de hoeve Heilige Geesthof zijn volgens het gewestplan agrarisch gebied – wat zekere garanties biedt voor het behoud van de vrijstand van het gebouw. Het dorpsgezicht wordt beperkt tot de onmiddellijke omgeving namelijk de boomgaard, de omhaagde voortuin en het perceel grenzend aan de Kortrijksebaan/Dutselstraat.

  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000776, Heilige Geesthoeve, Beschermingsdossier.
  • Centrale Archeologische Inventaris, CAI ID 1889 Heilige Geesthof.
Auteurs : Elsen, Liedewij
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Heilig Geesthof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43599 (Geraadpleegd op )