Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Vrij grote hoeve, in kern minstens uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Nu gesloten hoeve met bakstenen bedrijfsgebouwen onder zadeldaken (golfplaten, oorspronkelijk met stro) rondom rechthoekige gekasseide binnenplaats. Aan straatgevel houten bordje met vermelding "Bergstene" aangebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voortuintje aan woonhuis afgesloten door naar verluidt hergebruikt ijzeren hekwerk op muurtjes uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Erftoegang via steekboogpoort met toegangsdeurtje opgenomen in de stalvleugel aan de straat.

Ten westen, boerenhuis met aan de straatzijde vooruitspringend aanbouwsel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), vermoedelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw in plaats van vroeger melkhuis. Zijtraveeën gevat in verdiepte nissen met aflijnende muizentand. Centrale travee uitlopend in driehoekig fronton met oculus. Rechthoekige vensters, op begane grond beluikt. Zijgeveltoppen met aflijnend getrapt fries.

Oorspronkelijke woning uitziend op binnenerf uit de 18de eeuw, vermoedelijk eerst één bouwlaag hoog en in het vierde kwart van de 19de eeuw een verdieping verhoogd. Boerenhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (golfplaten), met later ingerichte tweede woning van twee traveeën rechts ervan. Verankerde bakstenen gevel op gecementeerde plint. Licht getoogde benedenvensters met luiken. Bovenvensters alternerend blind. Gekoppelde deurtjes, links gedicht, in grijsgeschilderde bakstenen omlijsting met gebogen waterlijstjes.

Interieur. Behouden zwarte tegelvloeren en samengestelde balklaag, in de rechter kamer met fraai versierde moerbalk, gedateerd in spiegelbeeld 1768.

Bedrijfsgebouwen ten noorden en ten oosten vermoedelijk volledig heropgebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw, ten oosten toevoeging van nieuwe stallen tegen de oude stallen in 1973.

Ten zuiden, losstaand wagenhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw met houten beplanking, doch grotendeels aangepast.

Ten noordoosten, tot garage verbouwd voormalig bakhuis.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De hoeve werd gerenoveerd. Het hekwerk dat de voortuin aan het woonhuis afsloot, is niet langer bewaard. Het aan de straatzijde vooruitspringend aanbouwsel van de boerenwoning onderging wijzigingen, waaronder een aanpassing van het dakvolume waardoor het driehoekig fronton met oculus verdween. Ook zijn de benedenvensters niet langer beluikt. Enkele gevels van de hoeve werden bepleisterd.

• Google Maps, Streetview, Stene 9, Horebeke [online] (geraadpleegd op 15 oktober 2021).
  • Informatie verkregen van de gemeente Horebeke (oktober 2021).