Rococo burgerhuis

Straat Oude Koornmarkt

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

omvat de bescherming als monument Rococo burgerhuis: voorgevel en daken
gelegen te Oude Koornmarkt 38 (Antwerpen)

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van het enkelhuistype, gebracht in rococo-stijl van circa 1750.

Linker travee behandeld als vooruitspringend risaliet in spiegelboogomlijsting en bekroond door een sterk geprofileerde, rondboogvormige kroonlijst op gegroefde consoles; markante spiegelboogvormige poortomlijsting met sterk geprofileerd beloop, voorzien van bewerkte sleutel, imposten en neuten; zwikken met loof- en rankwerk; licht gebogen waterlijst waarop sierlijk gesmede leuning van balkonvenster rust, laatstgenoemde eveneens in een sterk geprofileerde schouderboogomlijsting met schelpvormige sluitsteen; halfrond attiekvenster met waaier.

Verder rechthoekige vensters, volledig gevat in riemomlijsting. Geleed kordon onder gekorniste kroonlijst. Storend verbouwde benedenverdieping: brede garagepoort.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet