erfgoedobject

Hoeve Scorhoeve

bouwkundig element
ID
46719
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46719

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Scorhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Te midden van het bos gelegen volledig gereconstrueerd hoevecomplex met gerecupereerde constructies en materialen: woonhuis en karrenkot van circa 1963, bakhuis en schuur van circa 1966, gebouwd op initiatief van J. Weyns (1913-1974) als getuigen van de Kempische bouwstijl en genoemd naar de oude benaming van de locatie, zie de nabijgelegen oude hoeve "Halschoor" (Schoorstraat nummer 2).

Nieuw met recuperatiemateriaal opgebouwd woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen); zijpuntgevels met aandak en vlechtingen; houten kruiskozijnen met luiken. Ten noordoosten, naast het woonhuis, een oud karrenkot van vier traveeën onder schilddak (Vlaamse pannen), afkomstig van Ulicoten (Nederland); gevels van baksteen en met beschieting; drie ankerbalkgebinten met pen- en gatverbinding, voorste standvinken met bakstenen sokkel; stropoppen.

Ten noordwesten, een oude schuur van vier traveeën onder laag afhellend schilddak (riet); uitgespaarde hoek met luif; gevels deels van baksteen, deels met beschieting; combinatie van anker- en dekbalkgebinte op gemetselde sokkel.

Ten zuidoosten, een bakhuisje onder zadeldak (Vlaamse pannen), afkomstig van Heerle.

Weide met houten afsluiting waarin hooiberg met verschuifbaar rieten kegeldakje. Voortuin met boomgaard en notelaar.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Minderhout, schetsen, 1963/31, 1966/45.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Scorhoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/46719 (Geraadpleegd op 15-05-2021)