Poortgebouw

• is aangeduid als beschermd monument Begijnhof: poortgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Poortgebouw

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Begijnhof met omgeving

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof van Herentals

Beschrijving

Poortgebouw gelegen op het einde van de Begijnenstraat. Verankerde baksteenbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien) opgetrokken in 1622 (zie jaartal van gesinterde baksteen in de westgevel).

Gesloten westelijke lijstgevel met zandstenen hoekblokken. Korfboogpoort in geprofileerde zandstenen omlijsting, bekronende rondboognis met beeld van Heilige Begga onder kruis van gesinterde baksteen met in spiegelbeeld ernaast hart- en geometrische motieven en het jaartal 1622 van hetzelfde materiaal. Noordelijke en zuidelijke zijtuitgevels met aandaken en schouderstukken; diverse muuropeningen. Geplafonneerde doorgang met korfboogdeurtje en rechthoekig venstertje (nummer 1).

Opengewerkte oostgevel met gepikte plint aan begijnhofzijde. Lijstgevel met op benedenverdieping rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels en gewitte latei onder rollaag en platte laag van gesinterde steen, op bovenverdieping kruiskozijnen in gewitte omlijsting. Centrale korfboogpoort met gekalkte negblokken onder geprofileerde waterlijst. Rechthoekige deur (nummer 29) in omlijsting van gesinterde baksteen. Diverse geometrische motieven (onder andere zespuntige ster) van gesinterde steen.

Auteurs: Steyaert, Rita