erfgoedobject

Hoeve Schrans van Lankem

bouwkundig element
ID
47265
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47265

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Schrans van Lankem
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Schranshoeve
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Schranshoeve waarvan de gebouwen heropgebouwd werden na een brand in 1907, alleen de de 18de-eeuwse schuur met resten van een poortgebouw en het bakhuis zijn ouder.

Hoeve met losstaande bestanddelen met woonstalhuis (1907) en wagenhuis (1904) ten noordwesten van de toegangsweg, schuur ten zuidoosten en bakhuis ten zuidwesten aan de straat. Verankerde, deels gerenoveerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen).

Tweebeukige schuur van vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat) met aandaken. Zijtuitgevels op schouderstukken met muurvlechtingen en uilengaten of lichtgleuven. Rondboogpoorten in zandstenen omlijsting, aan straatzijde met aansluitend een bakstenen pijler als rest van de vroegere toegangspoort. Eiken gebint met graffiti teruggaand tot 1885.

Bakhuis van twee traveeën met rondboogdeurtje.

  • Geschiedenis van de Schranshoeve van Noorderwijk, Brochure uitgegeven door de heemkring Nortrevic ter gelegenheid van de Open Monumentendag van 8 september 1996.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Schrans van Lankem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47265 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.