erfgoedobject

Station Tielen

bouwkundig element
ID
47375
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47375

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Tielen
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Voormalig station van 1890-1891 ter vervanging van een oudere constructie van 1871.

Voor de dorpsstations werd naar het einde van de 19de eeuw door de architecten van de staatsspoorwegen een nieuw type standaardstation ontworpen, waarvan het station van Tielen een bewaarde getuige is: een hoofdvleugel met lijstgevel, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat en spoorlijn, kunstleien) en al naar gelang de behoefte één of twee zijvleugels, drie traveeën elk. Specifieke kenmerken zijn bovendien de in verdiepte gevelvlakken uitgespaarde rondboogvensters en -deuren op de begane grond, evenals de licht getoogde vensters op de bovenverdieping en de oculi in de zijpuntgevels van de hoofdvleugel.

Zijpuntgevels met typisch blauw/wit geschilderd opschrift "thielen". Gelijkaardig uitzicht aan perronzijde. Het type bleef over heel België in gebruik tot de Eerste Wereldoorlog.

  • In een klein stationneke. De stations in de provincie Antwerpen, onder leiding van DE BOT H., Lier, 1988.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Station Tielen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/47375 (Geraadpleegd op 14-05-2021)