erfgoedobject

Traditioneel burgerhuis met barokpoort

bouwkundig element
ID
4904
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4904

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, te dateren in de tweede helft van de 16de eeuw. Te oordelen naar het gevelparement, lijkt het pand samen te zijn opgetrokken met het aanpalende nummer 43. Lijstgevel met verhoogde middentravee afgesloten door een trapgevel (vier treden) met schouderstukken, overhoeks topstuk en bekronende sierbol. Gedecapeerd parement van bak- en zandsteen met speklagen, verankerd door muurankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige vensters op lekdrempels, waarvan de kwarthol geprofileerde negblokken en wigvormige ontlasting bewaard bleven. Tweeledige top met in de eerste geleding, een rondboogvenster in kwarthol geprofileerde omlijsting met sleutel en imposten, geflankeerd door kloosterkozijnen; in de tweede geleding rechthoekig venster met verweerde latei. Monumentale, barokke rondboogpoort uit de tweede helft van de 17de eeuw in de derde travee, gevat in een geprofileerde en geblokte omlijsting van hardsteen met sleutel, steunend op bewerkte Ionische pilasters met neuten, verdiepte schacht en leeuwenkoppen. De gekorniste waterlijst op zware tandlijst en eierlijst, wordt geflankeerd door brede krulvoluten versierd met guirlandes en rozetten. Houten poort met nagelbeslag. De rechthoekige deur in de eerste travee is waarschijnlijk een verbouwd venster.

Stadsarchief Antwerpen, foto's FOTO-OF#5512 en FOTO-OF#5515.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Traditioneel burgerhuis met barokpoort [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4904 (Geraadpleegd op 19-05-2021)