Den Hert

• is aangeduid als beschermd monument Den Hert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Den Hert

• omvat de aanduiding als beschermd monument Sint-Rochusbeeld

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de kop van het bouwblok gevormd door Hoornstraat, Lansstraat en Jozef de Hasquestraat, dat uit de tweede helft van de 16de eeuw dateert. De kaarsenmaker Corneille Bisschops liet in 1848 zijde Hoornstraat de bovenvensters aanpassen met hardstenen lekdrempels. Zijn zoon en opvolger Franciscus Bisschops verlaagde in 1854 beide vensters van de begane grond. Het pand werd in 1929 in opdracht van de heer H. Bisschops gerestaureerd door de aannemer Joseph Smits. Daarbij werden de gevels gedecapeerd en hersteld, de bovenste treden en het topstuk van de trapgevel gereconstrueerd. Van deze ingreep dateert de gevelsteen met opschrift "DIT HUIS IS VANOUDS GENAEMT DEN HERT" boven het portaal.

Hoekpand van drie bij vijf traveeën en twee bouwlagen, dat uit een voorhuis met aandak en een aanleunend smaller achterhuis bestaat, beide onder zadeldaken (nok loodrecht op Hoornstraat en Jozef de Hasquestraat, pannen). De drie opstanden zijn opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met een kwarthol geprofileerde sokkel, speklagen, hoekkettingen en kwarthol geprofileerde negblokken, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie.

Trapgevel in de Hoornstraat van elf treden met schouderstukken en een overhoeks topstuk. op een volledig zandstenen pui met rechthoekige keldermonden in de sokkel. Centrale rondboogdeur van het type ‘diamantpoortje’, met diamantkopimposten en -sluitsteen, onder een groot bolkozijn als bovenlicht. In 1848 en 1854 aangepaste rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen met negblokken, druiplijst en lekdrempel. De drieledige, door waterlijsten belijnde geveltop, wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met lager middenluik, kwartholle posten of negblokken en druiplijsten. Een rechthoekig luik met kwartholle negblokken en een druiplijst waarboven een balkgat in de tweede geleding; blinde topgeleding.

Zijgevel in de Lansstraat gemarkeerd door twee getrapte dakkapellen van drie treden met schouderstukken en een overhoeks topstuk, en rechthoekige muuropeningen. Achtergevel in de Jozef de Hasquestraat: trapgevel met een tot garagepoort verbouwde pui, waarboven bewaarde insteekvensters. Aangepaste bovenvensters. De top wordt eveneens geopend door een drielicht met lager middenluik in de eerste, en een rechthoekig luik in de tweede geleding, met negblokken en druiplijsten.

Op de hoek van Hoornstraat en Lansstraat: Sint-Rochusbeeld gebeeldhouwd door de gebroeders Goemans, dat in het cholerajaar 1866 door de bakker Jean Reynen werd opgericht tegen het hoekhuis van Hoornstraat en Lange Noordstraat. Op de sloop van dit pand in 1900 volgde de verplaatsing naar de huidige standplaats. Gepolychromeerd stenen Sint-Rochusbeeld met hond en staf op een voetstuk versierd met een medaillon. Dit laatste droeg omstreeks 1979 nog het jaartal "1548", wellicht een verwijzing naar een vroeger beeld op de hoek van Hoornstraat en Lange Noordstraat dat tijdens de beeldenstorm in 1566 werd vernield.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1836#370, 1848#310, 1854#578, 1866#721 en 1929#34900; foto PB#1712.