Hoeve Pelikaanhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Pelikaanhof

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "Pelikaanhof". Aangeduid op Ferrariskaart (1770-1778) en als "ferme Kasteleyn" op de Atlas der Buurtwegen (1843), met grosso modo dezelfde configuratie. Bereikbaar via Leysafortstraat, evenals via erfoprit aan de Beverenstraat. U-vormige opstelling rondom een begrint en begraasd erf, met note-, kerse- en perelaars. Rode baksteenbouw.

Ten noorden van het erf, twee aanpalende woonhuizen van het dubbelhuistype van vijf traveeën. Links, boerenhuis uit midden 19de eeuw van één bouwlaag, heden onder golfplaten zadeldak, voorheen stro. Rechthoekige vensteromlijstingen van gele baksteen; deuromlijsting van gesinterde baksteen. Linker zijgevel ten dele vernieuwd. Rechts, dubbelhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw van twee bouwlagen onder pannen zadeldak; getypeerd door deurrisaliet en doorgetrokken lekdrempels; getoogde muuropeningen. Rechts, aanpalende voormalige koeienstal onder lessenaarsdak, steunberen en hekpijler aan straatzijde.

Ten westen, stal onder overstekend zadeldak (golfplaten). Recentere gebouwen zonder noemenswaardigheden ten zuiden (in plaats van de omvergewaaide schuur), en ten noordwesten van het woonhuis.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol