Station Lichtervelde

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Lichtervelde
Deelgemeente Lichtervelde
Straat Statieplaats
Locatie Statieplaats 3, Lichtervelde (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lichtervelde (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Lichtervelde (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 20-09-2001).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Station Lichtervelde

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als monument Station Lichtervelde met schuilplaats

Deze bescherming is geldig sinds 15-01-2015.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eerste stationsgebouw van 1847; in 1858 oprichting van nieuw station. Huidig complex van 1912-1914; echter gebombardeerd tijdens de Eerste Wereldoorlog, voornamelijk de noordvleugel, gevolgd door heropbouw. Stationschefwoning van drie traveeën en twee bouwlagen tussen twee lage vleugels, ten zuidoosten één travee met aanpalende muur en ten noordwesten dertien traveeën met burelen, loketten- en wachtzaal; pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Ten noordwesten vrijstaand, sanitair blok van twee traveeën en één bouwlaag onder pannen wolfsdak (nok loodrecht op de straat). Houten kroonlijsten versierd met lamberkijnen. Grijze baksteenbouw verfraaid met rode baksteen op arduinen plint. Langgestrekte lijstgevels geritmeerd door spaarvelden. Onder de kroonlijst van de stationschefwoning tegeltableaus met paardenmarkt en bloemmotieven. Op zijgevels casementen voorzien van opschrift "Lichtervelde". Rondbogige muuropeningen op de begane grond, steekbogig op de bovenverdieping, in de zijgevels oculi.

Ten noordwesten voormalige koopwarenloods, heden magazijn van de N.M.B.S., van 1910. Rode baksteenbouw van acht traveeën, pannen daken. Voormalige schuilplaats voor de spoorwegarbeiders aan het perron.

  • HAEGHEBAERT L., Het station van Lichtervelde, in Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele, 13, 1997, p. 13-71.
  • VANDEWALLE G., Lichtervelde, Wandeling vanaf het stationsplein naar het marktplein, Lichtervelde, s.d., p. 2.
  • WAEYAERT F., LERMYTE J.-M., De Droogenbroodroute (1847-1997), De spoorlin 66 Brugge-Kortrijk, Aartrijke, 1997.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Statieplaats

Statieplaats (Lichtervelde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.