erfgoedobject

Heilige Odradakapel

bouwkundig element
ID
52209
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52209

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Odradakapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

De Heilige Odradakapel dateert volgens de literatuur van 1896 en werd opgericht in de omgeving van het zogenaamde Hof van Scheps waar de Heilige eertijds resideerde, zie gehuchtsinleiding.

Achterin gelegen beboomd parkje met min of meer centraal gelegen kapel, frontaal tegenover de kapel een Lourdesgrot van imitatie-rotsstenen, achter de kapel de Odradaput met heilzaam water tegen oogkwalen en dierenziekten en in de noordelijke hoek een stenen Odradabeeld op bakstenen sokkel met vermelding "Balen aan Ste Odrada/ 13 juli 1947"; het is een getrouwe kopie van een beeld van 1891 uit de Sint-Andrieskerk.

Door eiken omringde, georiënteerde neogotische kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige, blinde koorsluiting onder leien zadeldak. Baksteenbouw met versneden hoek- of overhoekse steunberen en deels gecementeerde onderbouw met natuurstenen aflijning. Puntgevel met bekronend ijzeren kruis; voorts gemarkeerd door spitsboogdeur onder natuurstenen druiplijst met gestrekte uiteinden, gevelsteen met opschrift "H. Odrada bid voor ons" en oculus met vierpasmotief. Zijgevels met gekoppelde spitsboogvenstertjes voorzien van ruitvormige ijzeren roeden en aflijnende muizentand.

Eenvoudig bepleisterd en beschilderd interieur; beschilderd houten spitstongewelf met trekijzer ter hoogte van het koor; rode tegelvloer en houten altaar met Odradabeeld.

  • JANSEN J., De Heilige Odrada van Balen. Bouwstoffen voor de kunstgeschiedenis. Deel 1. (Heemkundige Kring Balen, driemaandelijks tijdschrift nummer 44, september 1990).
  • WOUTERS V., Balen in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1986, nummer 45.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heilige Odradakapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52209 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.