erfgoedobject

Hoeve Weershof

bouwkundig element
ID
73137
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73137

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Weershof
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Waarschijnlijk oorspronkelijk een langgestrekte hoeve (nok loodrecht op straat), met mogelijk oudere kern opklimmend tot de 18de eeuw.

In de loop van de tweede helft van de 19de en begin 20ste eeuw uitgebreid tot een ongeveer U-vormige hoeve, de open zijde van het erf naar de straat gericht, en huidige uitzicht uit de tweede helft van de 19de en begin 20ste eeuw.

Het oudste gedeelte is de noordwestelijk vleugel met ordonnantie: stal-dwarsschuur-woonhuis. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde plint. Dropmotief onder de dakrand. Smeedijzeren muurankers met krullen. Getoogde muuropeningen, de vensters in de zijgevel gewijzigd, de deuren in een gecementeerde omlijsting. Getoogde stalpoort onder houten latei. Rechthoekige schuurpoort onder houten latei. Zijgevels met aandak en vlechtingen, rechts een topstuk. Stal achter aan het erf. Bakstenen gebouw van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Dropmotief onder de dakrand. Alleen de getoogde staldeur bleef behouden van de oorspronkelijk muuropeningen.

Tegenover het woonhuis een recentere stal.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Weershof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73137 (Geraadpleegd op 20-06-2021)