erfgoedobject

Wegkapel

bouwkundig element
ID
73897
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73897

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Kunnenbergstraat. Wegkapel gewijd aan de Heilige Theresia, ingeplant aan tweesprong op omhaagd hoekperceel en gebouwd in 1936 ter vervanging van een minstens tot de tweede helft van de 18de eeuw opklimmende Onze-Lieve-Vrouwekapel (zie historische kaart). Gebouwtje met driezijdige koorsluiting in neotraditionele bak- en zandsteenstijl onder zadeldak (leien) op modillons. Schuin oplopende voorpuntgevel met schouderstukken op geprofileerde consoles, omlijste korfboogdeur, oculus en topkruis. Gekoppelde spitsboogvensters in zijgevels.

Interieur. Sober geschilderd interieur onder spitsbooggewelf met driezijdige sluiting en houten ribben; betegelde vloer. Gepolychromeerd plaasteren beeld van de Heilige Theresia op gemetst altaar met antependium voorzien van geschilderd opschrift.

  • Brakel, Dekenij, Resolutie Boek (...) 1894-.
  • Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 796.
  • BAGUET P.-VAN DE MERGEL F., Terugblik op Nederbrakel, s.l., 1990, p. 37.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Wegkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73897 (Geraadpleegd op )