Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve met gesloten aanleg, overhoeks ingeplant met sterk markerende geknotte es naast zuidoostelijke gevelhoek aan de straat. Bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken; merendeels teruggaand op een semigesloten hoeve van 1837; door jongere aanpassingen (tweede helft van de 19de eeuw ?) geëvolueerd tot hoeve met gesloten aanleg; wellicht in 1915 (confer opschrift buitenkelderdeur) deels aangepast boerenhuis. Renovatiewerken sinds de jaren 1980 met voornamelijk binnenin sterk vernieuwd en gewijzigd boerenhuis.

Toegangspoort met doorrit op zuidoostelijke hoek, opgenomen in uitbreiding van vroegere oostvleugel: confer onder andere sporen van kleine puntgevel met vlechtingen in doorrit; verschillend metselwerk in straatgevel wijzend op verhoging van stallen. Rechts naast toegangspoort: gebogen beeldnisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind achter beglaasd houten deurtje. Rechts verkleinde vroegere toegangspoort (confer behouden latei). Ruime, vrijwel rechthoekige binnenplaats, merendeels gekasseid; centrale vroegere mestvaalt in jongere periode gekasseid.

Ten noorden, boerenhuis van zes traveeën, onder zadeldak (pannen in plaats van vroegere eternieten bedekking); recent toegevoegde houten dakkapellen. Jaartal 1837 in baksteen boven erfgeveldeur met hardstenen deurposten. Jaartal 1915 in gecementeerde boog van buitenkelderdeur wellicht refererend naar aanpassing woning, wellicht ook van twee rechtse traveeën (confer bouwnaad). I-lateien van vensters en deur bij renovatie vervangen door houten latei. Onderaan verkleinde vensters met nieuw houtwerk. Armwaterpomp tegen erfgevel rechts. Gebogen zoldervenster met druiplijst in rechtse zijpuntgevel met zandstenen hoeksteen. Twee parallel overwelfde huiskelders onder derde en vierde travee; kleinere aparte huiskelder op noordoostelijke hoek achter buitenkelder.

Ten zuidwesten, typerende langsschuur met opvallend en hoog bouwvolume, van 1837. Voorpuntgevel tegenover erftoegang met rechts asymmetrisch geplaatste rechthoekige poort onder houten latei en verdiept korfbogig boogveld. Geveltop geopend door klein rondbogig zoldervenster en lichtspleten. Naar verluidt heropgebouwde achterpuntgevel. Tweebeukige schuur met door beton verzwaarde tussenstijlen en recent aangebrachte houten zoldervloer; behouden dakgebint. Jonger en lager bijgebouw met wagenpoorten aansluitend bij toegangspoort erf en palend aan voorpuntgevel van de schuur.

Ten westen, deels aangepaste lage varkensstallen; erfgevel met houten zolderlaadvenster. Herstelde hondenren deels afgesloten door ijzeren hekwerk in zuidwestelijke erfhoek. Ten noorden, tussen varkensstallen en woning: laag poortgebouw onder mank zadeldak.

Auteurs: Verbeeck, Mieke