Hoeve Hof van Bacro

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof van Bacro

Beschrijving

Hoeve zogenaamd Hof van Bacro naar de vroegere bezitters; sinds 1854 eigendom van de familie Van Liefferinge (zie in situ bewaarde verkoopsakte door familie Bacro aan Van Liefferinge). Gelegen in de noordoostelijke uithoek van de gemeente Deftinge, zijdelings (ten oosten) palend aan de steenweg en met omhaagde moestuin ten noorden op het voorerf van het boerenhuis.

Omvangrijke bakstenen hoeve onder snijdende pannen zadeldaken met twee binnenplaatsen en nog enkele losstaande bedrijfsgebouwen. Minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw, doch hoeve waaronder boerenhuis in het derde kwart van de 19de eeuw merendeels herbouwd en uitgebreid, met behoud van vroeger reeds bestaande gesloten aanleg.

Ten noordwesten en loodrecht op de straat, boerenhuis van vijf traveeën. Lijstgevels afgelijnd door getrapte daklijsten met verwerking van hardsteen voor onder meer vensterdorpels en -lateien, rechthoekige deuromlijstingen. Bewaarde deuren doch ramen en luiken van vensters recent vervangen. Venstertralies in noordwestelijke gevel verwijderd. Overwelfde huiskelder naast twee dito aardappelkelders. Samengestelde balklaag; moerbalken met afgeschuinde hoeken. Gesinterde bakstenen haard met smalle schouwwangen en haardbalk met lijst op haardbalkconsoles.

Ten oosten, lange aan de straat palende dwarsschuur deels met geïncorporeerde stallen. Ten zuidwesten, oude vleugel met koeien- en vroegere paardenstallen. Nog enkele houten verankeringen in de gewitte erfgevel, één van de beluikte vensters met houten tralies. Samengestelde balklaag met troggewelven van leem met stro tussen overhoekse kinderbalken. Enkele mijterboogvormige lamp- of kaarsnissen in de binnenwanden. Zuidwaarts verlengd met jongere stallen aan de open binnenplaats.

Ten zuiden, smalste zijde van het onregelmatige vierhoekige binnenerf afgesloten door overzolderde toegangspoorten. Ten noordwesten, klein afzonderlijk bijgebouw naast de moestuin met stallen en bakoven. Ten noorden, naast de Watermolenbeek, bakstenen veldschuur onder mank kunstleien zadeldak.

Ten zuiden, in de achtererfhoek en aan de straat, bijbehorende neogotisch getinte wegkapel toegewijd aan Sint-Nicolaas van Tolentijn. Rechthoekige bakstenen kapel met smallere halfronde sluiting, onder zadeldak (leien). Inscriptie "Fait par T.(?)V.L. 1874" op hardstenen topstuk van voorpuntgevel verwijzend naar oprichter Van Liefferinge en bouwjaar. Spitsboogpoort tussen verhoogde hoeklisenen en onder kruisje van gesinterde baksteen. Bewerkte dubbele deur voorzien van traliewerk in de deurlichten. Gewit bepleisterd boogveld met geschilderde banderol voorzien van opschrift: "Nicolas van Tollentijn". Spitsbogig venster in beide zijgevels onder booglijst van gesinterde bakstenen, met roedeverdeling en voorzien van meerkleurige beglazing. Gewitte daklijst met decoratief uitgesneden dakrand.

Interieur. Wanden merendeels bekleed met faiencetegels. Gemetst altaar met houten altaarblad in afgeronde bepleisterde kapelsluiting; houten beeldsokkel van altaar op front met geschilderd opschrift: "Patroon en de Pest in alle Zieken (?)". Oorspronkelijk Sint-Nicolaasbeeld wegens schade verwijderd, heden meerdere andere kleine heiligenbeeldjes.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Van de vier muren van de neogotische kapel zijn er twee verdwenen, waaronder de voorgevel waarin de meeste beschreven erfgoedelementen zaten, onder meer de neogotische stijlkenmerken. Daardoor is de erfgoedwaarde van de kapel in grote mate vernield.