Hof ten Broecke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ten Broecke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ten Broecke

Beschrijving

Hoeve zogenaamd Hof ten Broecke voormalig leen van de Sint-Adriaansabdij van Geraardsbergen; teruggaand op het domein ten Broecke, een allodiale heerlijkheid van voornoemde abdij. Gesloten bakstenen hoeve met gekasseide rechthoekige binnenplaats, wellicht in aanleg minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw doch aangepast en/of merendeels herbouwd in het eerste tot tweede kwart van de 19de eeuw. Uitzicht vanaf het zuiden sterk gebanaliseerd: ten zuidwesten smalle stalvleugel immers vervangen in het vierde kwart van de 20ste eeuw door bredere moderne stal, gepaard met inkrimping van de binnenplaats en aanpassing van de aansluitende vleugel met toegangspoort aan de straat.

Ten noordwesten, achterin gelegen boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat); links aansluitende stallen onder doorlopend dak met jaaranker 1821 op de zijpunttop.

Gewitte gecementeerde erfgevel vertoont vensters met hardstenen latei, zandstenen hoekstenen en hardstenen deurposten en latei. Zandstenen deurposten en kleine getraliede vensters in de achtergevel met muurplaat onder dakoverstek op daklijstbalkjes.

Ten noordoosten, dubbele dwarsschuur; straatpuntgeveltop met twee rijen verluchtingsspleten, zes halfronde uilengaten en jaaranker 1836 onder windwijzer met paard. Erfgevel met buitenkelderdeur van aardappel- en bietenkelder onder de centrale tas.

• HITCHINSON F. - DEVOS P., Sint-Maria-Lierde, Lierde, 1996, p. 5-6.
  • KERCKHAERT N., Oude Oostvlaamse hoeven, Gent, 1977, p. 76.