Café In de Oude Barrier

Beschrijving

In de Oude Barrier, confer uithangbord, verwijzend naar de voormalige bareel op de Hoef, nabij de grens van Helchteren, reeds als langgestrekt gebouw aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77), later ook in de Atlas van de Buurtwegen (1844) en op de Vandermaelenkaart (1846-54).

In de Atlas van de Buurtwegen (1844) komt ten zuiden van de huidige, toen nog niet aangelegde straat een L-vormig groter gebouw voor en een zeer klein bestanddeel nog meer ten zuiden, alsook een klein langgestrekt bestanddeel ten noorden.

Alleenstaand hoekhuis met voormalige ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis; acht traveeën en één bouwlaag onder mank zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), in kern teruggaand tot de 18de eeuw.

Door een oude linde in het midden van de weg beschaduwde, pal aan de straat gelegen, witbeschilderde, verankerde baksteenbouw op zwartbeschilderde plint. Aflijnende overhoekse muizentand. Aangepaste rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Tussen twee vensters aangebrachte zwartbeschilderde houten Christus aan het kruis. Schuurpoort onder houten latei.

Rechts van de schuur bevond zich eertijds de staldeur, confer houten latei en ogen. Linker zijpuntgevel met top van snelbouwsteen. Rechter zijpuntgevel met recente beschieting. Achtergevel van betonblokken.

Ten noorden, thans aparte eigendom, twee latere parallelle dienstgebouwen van witbeschilderde baksteen onder zadeldaken (mechanische pannen), eertijds stallingen, waarvan er één mogelijk in kern teruggaat tot de eerste helft van de 19de eeuw en overeenkomt met het meest ten noorden gelegen element in de Atlas van de Buurtwegen (1844).

Ten westen achteraan het erf, recente garage van betonblokken. Nog meer ten westen aan straatzijde, parallel dienstgebouw van baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen).

• JACQUES E., Bijdrage tot de toponymie van Hechtel, in Limburg, 39, 1960, p. 193.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Aanvullende informatie

De dienstgebouwen ten noorden van het hoofdvolume zijn niet herkenbaar bewaard. Ook de recente garage en het dienstgebouw ten westen zijn niet meer aanwezig.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2000-2003, hoek Oude Barierstraat en Hasseltsebaan, Hechtel-Eksel [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 23 februari 2023).