Villa Primavera

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Primavera

Beschrijving

Zogenaamd Villa Primavera, naar aanleiding van een Italiëreis, vroeger eigendom van Adrien Schutjes, chocoladefabrikant. Aan straatzijde, ligustrum-, beukehaag en witbeschilderde bakstenen hekpijlers aan de oprit.

In een ruime tuin gelegen met onder andere kastanjelaars, eiken, acacia’s en esdoorns. Gebouwd in 1897, beschadigd tijdens de slag om Hechtel in september 1944 en kort daarop “kubistisch-expressionistisch” aangepast door architect J. Gilson (Brussel), een familielid van Schutjes, confer hardstenen gevelsteen vooraan rechts. De firma Schutjes bevond zich rechts van de villa. Rondom van een terras met bak-, breukstenen muurtjes en hardstenen trappen voorzien gebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met bolbekroningen, in totaal drie dakkapellen en één dakvenster onder vlakke bedaking.

Witbeschilderde baksteenbouw, bij het oudste deel voorzien van gecementeerde banden. Afwisselende volumewerking. Links vooraan, afgeronde uitbouw van één bouwlaag met bekronend terras. Rechts vooraan en opzij, twee uitgebouwde rechthoekige volumes van twee bouwlagen. Grotendeels rechthoekige en enkele getoogde muuropeningen, bij het vernieuwde deel vooraan op geglazuurde, bij het oudste gedeelte op hardstenen lekdrempels onder geprofileerde dito lateien en met enkele bewaarde rolluikkasten; houtwerk deels bewaard, deels vervangen door kunststof. Voordeur met bewaard hout- en traliewerk met art-nouveau-inslag; luifel rustend op twee bakstenen pijlers. Linkerzijgevel achteraan voorzien van een recente luifel.

Achteraan rechts van het erf, T-vormig voormalig koetshuis van analoog beschilderde baksteen onder gecombineerde zadeldaken (dito pannen), later vergroot voor garages; gelijkaardige muuropeningen, deels onder ijzeren I-balk of houten latei, met bewaard houtwerk.

Auteurs: Pauwels, Dirk