Alleenstaande afspanning 't Bergske

Beschrijving

Aan straatzijde eertijds door vier à vijf, heden nog door twee oude linden beschaduwde, alleenstaande voormalige afspanning 't Bergske met voormalige ordonnantie: gelagzaal-woonhuis-stal-dwarsschuur, heden sterk gewijzigd; thans zeven traveeën en één bouwlaag onder aan straatzijde afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), in kern van 1766, confer verplaatste jaartalankers in de linkerzijgevel.

Ten noorden van het goed, oude beukenhaag met resten van meidoorn. Op de Ferrariskaart (1771-77) komt de langgestrekte hoeve reeds voor, met ten zuiden een thans verdwenen parallel langgerekt element. In de Atlas van de Buurtwegen (1844) komt dezelfde configuratie voor met daarbij een derde element ten noorden, het bakhuis.

Grotendeels recent bepleisterde en beschilderde baksteenbouw. Aangepaste beluikte rechthoekige muuropeningen. Zijgevel aan straatzijde met vlechtingen en rechthoekige venstertje onder houten latei in geveltop. Interieur: oude moerbalk in gelagzaal; deels bewaarde schouw in woonhuis.

Achter de hoeve, aangepaste ronde waterput. Ten noorden, op dezelfde plaats als het in de Atlas van de Buurtwegen (1844) voorkomende bakhuis, later losstaand haaks voormalig bakstenen bakhuis met -oven onder verspringende zadeldaken (Vlaamse pannen), met mogelijk oudere kern, rechthoekige muuropeningen en ten oosten aansluitend voormalig varkenshok, thans verhoogd.

Ten zuidoosten van het erf, twee recente garages.

Auteurs: Pauwels, Dirk