erfgoedobject

Directeurswoning ontworpen door I. Isgour

bouwkundig element
ID
80589
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80589

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige woning van de directeur-gérant van de koolmijn, thans Gesubsidieerd Vrij Bijzonder Onderwijs voor kinderen met gedragsmoeilijkheden. De voormalige woning herbergt een pedagogisch opvangcentrum, terwijl de nieuwbouw rechts van de woning de eigenlijke school uitmaakt.

Villa, gelegen in een ruime tuin met vooraan aangelegde parking en aan straatzijde voorzien van bakstenen pijlers met gecementeerde afwerking waartussen ijzeren hekken en dito inrijhek.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder verspringende mansarde- en zadeldaken (kunstleien en mechanische pannen) met dakkapellen onder plat dak, van circa 1940, daar volgens Bert Van Doorslaer directeur-gérant Ampe al in 1941 intrek nam in zijn nieuwe villa. Volgens Sus Driessen zou uit oude plannen blijken dat architect I. Isgour (Brussel) zou gewerkt hebben aan deze woning. Volgens dezelfde auteur zou het hier waarschijnlijk om een aanpassing of uitbreiding gaan, hetgeen in situ niet valt te verduidelijken. Rondom de villa, natuur- en bakstenen muurtjes, trappartijen en terras achteraan.

Bouw van gele baksteen; gebruik van donkere baksteen voor sokkel met betraliede keldergaten, van hardsteen voor afwerking van balkons en van het modernere beton voor lateien en trappartijen. Overkragende geprofileerde houten kroonlijst. Afwisselende volumewerking door uitsprongen, al dan niet met balkons bekroonde, rechthoekige erkers onder plat of lessenaarsdak en bordestrappen. De centrale travee, die uitloopt in een puntgevel, vertoont een waarschijnlijk recent aangebouwde erker op de tweede bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen, de vensters op geglazuurde en enkele recente hardstenen lekdrempels, de voordeur met bewaard hout- en traliewerk. Portiek met vier bakstenen pijlers en bordestrap van silexplaten . Achtergevel met deels originele, deels recente aanbouw.

  • VAN DOORSLAER B. 2002: Koolputterserfgoed. Een bovengrondse toekomst voor een ondergronds verleden, Hasselt, 125, afbeelding.
  • DRIESSEN S. 1999: Isia Isgour, architectuur (tentoonstellingscatalogus), Houthalen-Helchteren, 7.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Steenkoolmijn van Houthalen: Cité Meulenberg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Directeurswoning ontworpen door I. Isgour [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80589 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.