is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapelletje Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapelletje Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes
Deze vaststelling was geldig van tot
Wanneer het kapelletje werd opgericht, is niet bekend. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt ongeveer op dezelfde plek al een kapelletje voor, weliswaar aan de overzijde van de dreef.
Het gebouwtje stond oorspronkelijk op het landgoed van het kasteel Ter Dolen. Diverse keren was het bouwsel het voorwerp van vernielingen door vandalen. In de jaren 1980 zag het kapelletje er totaal vervallen uit en de zeer oude handgevormde bakstenen waren aan het verpulveren. In 1988, restauratie door de gemeente, naar ontwerp van architect J. Verlaak (Kinrooi). Een nieuw zadeldakje werd aangebracht, een dito raam, terwijl het bouwsel volledig werd gecementeerd. Als er een processie uittrok, kwam ze altijd langs deze kapel. In de meimaand wordt er de rozenkrans gebeden.
Door kasseien omgeven, rechthoekig, bepleisterd en beschilderd bakstenen kapelletje onder zadeldakje (mechanische tichelen). Beglaasde getoogde nis met gipsen beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.
Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)