erfgoedobject

Kapelletje Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

bouwkundig element
ID
80603
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80603

Juridische gevolgen

Beschrijving

Wanneer het kapelletje werd opgericht, is niet bekend. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt ongeveer op dezelfde plek al een kapelletje voor, weliswaar aan de overzijde van de dreef.

Het gebouwtje stond oorspronkelijk op het landgoed van het kasteel Ter Dolen. Diverse keren was het bouwsel het voorwerp van vernielingen door vandalen. In de jaren 1980 zag het kapelletje er totaal vervallen uit en de zeer oude handgevormde bakstenen waren aan het verpulveren. In 1988, restauratie door de gemeente, naar ontwerp van architect J. Verlaak (Kinrooi). Een nieuw zadeldakje werd aangebracht, een dito raam, terwijl het bouwsel volledig werd gecementeerd. Als er een processie uittrok, kwam ze altijd langs deze kapel. In de meimaand wordt er de rozenkrans gebeden.

Door kasseien omgeven, rechthoekig, bepleisterd en beschilderd bakstenen kapelletje onder zadeldakje (mechanische tichelen). Beglaasde getoogde nis met gipsen beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

  • BROUWERS L. & BOGAERTS W., Kapelletjesroute van Houthalen-Helchteren, Houthalen-Helchteren, s.a., p. 31, afbeeldingen.

Bron     : Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapelletje Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80603 (Geraadpleegd op )