is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand
Deze vaststelling was geldig van tot
Kapel, in 1946 opgericht ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers 1914-18 en 1940-45 en geklasseerd als legermonument, confer tekstplaatje rechts vooraan.
Een eerste kapel van 1927 (?) stond aanvankelijk aan de ingang van de kazerne, confer oude foto’s, en werd bij de bevrijdingsgevechten van de Tweede Wereldoorlog door kanonsgeschut en tanks vernield. De kapel werd verplaatst en vernieuwd in 1946.
Wat achterin, aan het einde van een met hulsthagen en lelietjes-van-dalen omzoomd voetgangerspaadje gelegen, door bomen beschaduwd, noordwest-zuidoost georiënteerd bakstenen bedehuisje, op sokkel in alternerend metselverband, onder verspringende zadeldaken (mechanische pannen) met geprofileerde daklijstbalkjes en vierkant noordwest-dakruitertje onder tentdakje (leien) met bekronend ijzeren kruis.
De plattegrond beschrijft een aangebouwd, inspringend portaal en een schip met driezijdige sluiting. Rondboogportaal van een rollaag en een platte laag, waarboven een hardstenen gevelsteen met inscriptie: O.L.V. VAN BIJSTAND/ ANO B.V.O. 1946.
Hoger schip met rechthoekige deur, die nog afkomstig zou zijn van de eerste kapel. Twee hardstenen treden. Zijgevels met telkens drie spitsboogvenstertjes met ijzeren roedeverdeling op hardstenen lekdrempels. Blinde sluiting.
Bepleisterd en beschilderd interieur overkluisd door middel van een gedrukt tongewelf. Volgens de literatuur staat in de kapel vermeld: TOT VROME GEDACHTENIS AAN HEN DIE STIERVEN VOOR ONZE VRIJHEID.
Gipsen beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes; altaar met links de namen van de gesneuvelde soldaten van de Eerste Wereldoorlog, rechts die van de Tweede wereldoorlog, en in het midden die van burgerslachtoffers.
Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)