Alleenstaande langgestrekte hoeve

Beschrijving

Ten westen door een groene beuk beschaduwde, van een recente gekasseide oprit voorziene, alleenstaande langgestrekte hoeve met ordonnantie: woonhuis met enkelhuisopstand-koeienstal-dubbele dwarsschuur-kalverstal-open schob; dertien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), in zijn huidig voorkomen grotendeels uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch in kern waarschijnlijk teruggaand tot de eerste helft van de 19de eeuw, daar in de Atlas van de Buurtwegen (1845) op deze plek al een langgestrekte hoeve voorkomt.

Volgens de op nummer 1 wonende eigenaars, werd de hoeve in 1966 door een blikseminslag getroffen, waarna de open schob met betonblokken werd heropgebouwd. Volgens dezelfde bron was de hoeve aanvankelijk deels in vakwerk met lemen vullingen, alsook van een strooien dak voorzien. Voor het woonhuis bevond zich eertijds een ronde gecementeerde waterput.

Koeienstal thans met woonfunctie. Kalverstal later aangepast, confer rodere baksteen.

Met krulankers verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint; vernieuwd houtwerk, doch behouden luiken. Aflijnende overhoekse en rechte muizentand. Getoogde muuropeningen op nieuwe hardstenen lekdrempels. Twee vensters van dienstgedeelte en staldeuren onder houten lateien. Rechter zijpuntgevel met vlechtingen en twee rechthoekige venstertjes in de geveltop. Oostelijke zijpuntgevel met recente beschieting. Achtergevel met aangepaste muuropeningen, een met betonblokken opgehoogd dienstgedeelte en een veel latere aanbouw onder doorlopend dakschild.

Ten oosten en noorden, losstaande dienstgebouwen onder zadeldaken (golfplaten en Vlaamse pannen): aan straatzijde, ten oosten, door linde beschaduwd, aangepast bakhuis, heden grotendeels van betonblokken; achteraan, ten noorden, van links naar rechts, drie met de hoeve parallelle elementen, respectievelijk koeienstal van 1966, recente open schob en van een dito schob voorzien dienstgebouw van na de Tweede Wereloorlog. Ten oosten van de hoeve bevindt zich tevens een door een gecementeerde bakstenen muur omgeven mestvaalt.

Auteurs: Pauwels, Dirk