Sonnishoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sonnishoeve

Beschrijving

Sonnishoeve, confer inscriptie op het recente houten toegangshek, naar de naam van het gehucht waarin de hoeve gelegen is. Aan straatzijde, ten oosten, sierdennenhaag, enkele oude eiken en acacia’s. Toegang tot het erf was niet mogelijk.

Alleenstaande, ten westen door twee oude linden beschaduwde, langgestrekte hoeve met niet te definiëren ordonnantie, onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), voor zover zichtbaar uit eind 19de - begin 20ste eeuw.

In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt op deze plek nog geen bebouwing voor. Gevelsteen met inscriptie in de noordgevel. Baksteenbouw met aflijnende rechte muizentand. Deels beluikte, getoogde muuropeningen op blijkbaar beschilderde gecementeerde lekdrempels, met vernieuwd houtwerk. Ten noorden van het dienstgedeelte, latere lagere aanbouw onder doorlopend dakschild, confer bouwnaad.

Auteurs: Pauwels, Dirk