• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Beeldbepalend burgerhuis in classicistische stijl ingeplant op de vooruitspringende oude rooilijn op de straathoek met de Dokter Armand Rubbensstraat tegenover de Klooster- en de De Deckerstraat. Eén van de oudste gebouwen in Zele die volgens de overlevering in 1798 in opdracht van rentenier J.-B. Rosseels gebouwd werd. De in de literatuur gangbare bouwdatum "1798" zou naar verluidt gebaseerd zijn op een datum die in het gebint gekapt was, maar heden niet meer zichtbaar is. Volgens stijlkenmerken en historisch kaartmateriaal is deze datering plausibel. In het derde kwart van de 18de eeuw bevond zich een kleiner volume op deze plaats, dat vóór 1832 verbouwd werd tot het huidige gebouw met L-vormige plattegrond (zie primitief plan) en bewoond was door J.-B. Rosseels. Een L-vormige tongewelfde kelder onder het rechter salon zou mogelijks teruggaan op de periode vóór 1798.

Fraaie woning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met rechts garage ter vervanging van vroeger wagenhuis. Voorgevel in vergelijking met oude foto’s en prentbriefkaarten uit het einde van de 19de eeuw vrij authentiek bewaard, maar ontpleisterd en deels vernieuwd. Strakke geritmeerde gevelopbouw onder aflijnende kroonlijst met tandlijst en klossen met centraal een driehoekig fronton met oculus. Voordeur in Lodewijk XVI-stijl. Opgeklampte deur gevat in een hardstenen omlijsting met kroonlijst en neuten en sierlijk smeedwerk in het bovenlicht. Rechthoekige vensters gevat in een (hermaakte?) vlakke gestucte omlijsting en dito spiegels met reliëfdecoratie in de borstwering. Ezelsoor met hardstenen hoekblokken op de linker gevelhoek.

Interieur

Traditionele dubbelhuisindeling met centrale gang (zwarte en witte marmeren vloertegels), flankerende salons en achteraan rechts een steile, smalle trapkoker met bordestrap. Binnenaankleding volgens de eigenaars gewijzigd in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw en in de jaren 1924.

• Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Fotoarchief nummer A2016 (1895).
  • BOONE L., Brouwers en Brouwerijen in Zele, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 29, 1998, p.194.
  • DE VUYST M., Zele zoals vroeger, s.l., 1981, p. 56.
  • QUINTYN E., De Markt ten gronde, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 27, 1996, p. 135, 157.