Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van lage arbeidershuizen, vandaag deels onderbroken door (verhoogde) panden (de oorspronkelijke gootlijst loopt nog door bij nummer 52 en 54). Nummers 50 tot en met 62 worden volgens het kadaster in 1903 gebouwd door bakker A. Vandecasteele. Nummer 60 is een oorspronkelijk pand van twee bouwlagen. Zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen, gebogen dakoverstek, gootlijst op klossen bewaard bij nummers 54-56). Met geometrische en gegroefde motieven gecementeerde gevels uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, boven dito plint in natuursteenimitatie. Getoogde muuropeningen.

Nummers 62-64-66 vormt een gaaf bewaard voorbeeld wat betreft het oorspronkelijke witgeschilderde houtwerk met T-indeling en grote roedeverdeling, nummer 62 bewaart ook de beglaasde paneeldeur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Torhout, 1903/16.

Auteurs: Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De eenheidsbebouwing bestond op het moment van inventarisatie uit 11 panden (nummers 40-42, 54-56 en 60-72). Heden zijn nog vier panden bewaard namelijk nummers 40, 42, 54 en 56. De overige panden (nummers 60-72) zijn gesloopt.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Brugge en Ommeland (21 december 2022).
Auteurs: Jacobs, Els