Tuimerlaarhof

Beschrijving

"TUIMELAARHOF", zie houten naambord. Licht achterin gelegen hoevesite, als dusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), doch op dit perceel bos, aan de rand van het Wijnendalebos. De hoevesite gaat minimaal terug tot 1801 zie jaartal in de zijgevel van de schuur. Site omhaagd met meidoorn. Bij de erftoegang, witgeschilderd pijlerkapelletje onder pannen zadeldakje, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, opgericht in 1954 (Mariaal jaar).

Hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen) L-vormig rondom het begraasde erf opgesteld. Restant van boomgaard.
Ten zuiden van het erf, gerenoveerd boerenhuis (als volume reeds aangeduid op de P.C. Poppkaart, circa 1850), aansluitende stalling recent afgebroken. Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk.

Ten oosten van het erf, imposante dubbele dwarsschuur van 1801 zie jaartal in gele baksteen in het gevelveld van de linker zijgevel. Rode baksteenbouw gemarkeerd door lange asemgaten en twee hoge korfboogpoorten (rechter poort dichtgemetseld). Tussen beide poorten, getoogd poortje van gewelfde aardappelkelder. Tegen de achterzijde en de rechter zijgevel van de schuur, aanbouw van recente loodsen.

Auteurs: Vanneste, Pol