In kern 19de-eeuws pand, zie reeds aangeduid op mutatieschets van 1861 ('situatie voor'). Op dat moment is het pand eigendom van de Torhoutse notaris Joannes Dieryckx en wordt de achterbouw van het huis vergroot. Het parement (zie infra) dateert uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Mogelijk heeft het pand een laat 18de-eeuwse of vroeg 19de-eeuwse kern, zie de bewaarde achtergevel en de kelder met tongewelf. Naar verluidt was het pand in de loop van de 20ste eeuw café en beenhouwerij.
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe mechanische pannen, gootlijst op klossen). Lijstgevel met parement van geglazuurde tegelstrips uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, gebruik van bruine strips voor banden en strekken. Rechthoekige muuropeningen met bewaard wit beschilderd houtwerk met T-indeling. Verzorgde winkelpui uit dezelfde periode: lijstwerk op consoles, beglaasde paneeldeur met ijzeren hekwerk, bovenlicht met gelede roedeverdeling.
Achtergevel: witgeschilderde verankerde baksteenbouw, getoogde en rechthoekige muuropeningen met bewaard 19de-eeuws, groen beschilderd houtwerk met kruisindeling en grote roedeverdeling. Witgeschilderde achterbouw en nutsgebouwtje onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen) dateren volgens het kadaster van 1861. De vrijstaande 'ijsbewaarplaats' (informatie eigenaars) is van latere datum. Genoemd nutsgebouwtje met spoor van hoekpilaster en oud venster met kleine roedeverdeling, bewaarde schouw. Stoep van bakstenen op hun kant.
Bewaarde interieurelementen voornamelijk daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: cementtegelvloeren, trap in houtimitatiebeschildering met gedraaide trappalen en -stijlen, plafondrozetten, binnenschrijnwerk met (beglaasde) paneeldeuren, betegeling van de achterkeuken met fries met bloemmotief. Kelder met tongewelf, wellicht laat 18de-eeuws of vroeg 19de-eeuws.
- Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207, Mutatieschetsen, Torhout, 1861/260.