erfgoedobject

Kasteel Cruydenhove

bouwkundig element
ID
87927
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87927

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Cruydenhove
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Cruydenhove
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Kasteel "Cruydenhove", volgens het kadaster daterend van 1954. Heden restaurant en feestzaal van de Vander Valk Hotels en Restaurants, met recent heraangelegde parking aan de straatzijde. Gelegen vlakbij de op- en afrit van en het viaduct over de autosnelweg Brussel-Oostende (E40).

Hitoriek

Het kasteel wordt gebouwd in 1954 door Pierre Burggraeve, die tussen 1943 en 1953, in het nabijgelegen kasteel "De Cellen" (confer nummer 113) woont. Op de plaats van het huidige koetshuis wordt in 1954 een garage voorzien. Het interieur wordt vermoedelijk in 1956 afgewerkt confer opschrift op de trap. In 1970 wordt het kasteel verkocht aan de vennootschap BPA King Style; het kasteel wordt gebruikt als tentoonstellingsruimte van de meubelfabriek. In 1972 registreert het kadaster de bouw van het koetshuis ter vervanging van de bestaande garage. In het vierde kwart van de 20ste eeuw wordt het voormalige kasteel uitgebreid aan de zuidoostzijde.

Beschrijving

Kasteel in Lodewijk XVI-stijl, schuin ten opzichte van de rijweg gelegen. Eénlaagse wit bepleisterde baksteenbouw van zeven traveeën onder een mansardedak bedekt met leien. Natuurstenen plint. Middenrisaliet met rondboogdeur met waaiervormig bovenlicht en figuratieve sluitsteen, bereikbaar via enkele treden. Grote rechthoekige vensteropeningen in geriemde omlijstingen. Geprofileerde kroonlijst. Behouden houtwerk met kleine roedeverdelingen. Zijgevel van drie traveeën met een centrale rondboogvormige deur tussen twee vensters. Latere uitbreiding van het kasteel tegen de zijgevel met een gelijkaardige doch vereenvoudigde vormgeving onder een plat dak en met een halfondergrondse verdieping. De kelder- en rondboogramen in de travee tussen het hoofdgebouw en de uitbreiding zijn voorzien van glas-in-loodramen met voorstellingen van de graven van Vlaanderen en hun wapenschilden.

Interieur aangekleed in neostijlen confer stucwerkplafonds en schouwen. Centrale inkomhal met trap, gesigneerd "F.W. VAN HINSBERG DAMME 1956".
Oranjerie van 1972, heden ingericht als feestzaal; wit bepleisterde baksteenbouw onder een platte bedaking. Achtergelegen halfronde vijver, vermoedelijk restant van de tuinaanleg van de jaren 1950.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1954/24, 1972/40.
  • BOULJON B., Het Oostkamp, Ruddervoorde, Hertsberge en Waardamme van toen. Een verzameling foto's van de vier Oostkampse deelgemeenten in de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw, Brugge, 1984, p. 52, 61.
  • www.microsite.oostkamp.valk.com

Bron: VANWALLEGHEM A. met medewerking van CREYF S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostkamp, Deel I: Deelgemeente Oostkamp, Deel II: Deelgemeenten Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL30, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Cruydenhove [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/87927 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oostkamp

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.