erfgoedobject

Klooster en school van de zusters van het Heilig Hart van Maria

bouwkundig element
ID
88669
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88669
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Klooster en voormalige lagere meisjesschool van de zusters van het Heilig Hart van Maria, gebouwd in 1897 en in gebruik genomen in 1899, door de zusters, die afkomstig waren uit Hannuit. U-vormig complex, de centrale vleugel diende als klooster, de twee zijvleugels als leslokalen, kapel en slaapzaal, naar het voorbeeld van het moederklooster te Hannuit. Bakstenen gebouwen van twee bouwlagen onder zadeldaken (kunstleien). Verhoogde begane grond (souterrain) met keldervensters. Dropmotief onder de dakrand. De vleugels tellen respectievelijk zeven, negen en zeven traveeën. Middenrisaliet in de centrale vleugel. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels; een aantal vensters zijn gewijzigd. Gewijzigd deur. De zijgevels van de haakse vleugels zijn afgewerkt met aandak en schouderstukken.

  • HENKENS P., Molenbeersel, een dorp uit (de) duizend, 1999, p.198.
  • JANSSEN H., Aanteekeningen over Molen-Beersel, Maaseik, 1938, p. 135-136.
  • SPREUWERS P., Honderd jaar Zusters van het Heilig Hart van Maria Molenbeersel, Kinrooi, 1999.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Klooster en school van de zusters van het Heilig Hart van Maria [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/88669 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.