is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Wassenhove
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Hof te Wassenhove met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Wassenhove
Deze vaststelling was geldig van tot
Zogenaamd "Hof te Wassenhove", mooi gelegen in een groene omgeving met vijver en dreef. Voormalige heerlijkheid Wassenhove in het bezit van de familie Zeghers (16de eeuw). Het oude hof, gelegen tegenover het huidige, aan de overzijde van de weg, was ingeplant op een omwalde motte.
Heden semigesloten hoeve uit midden 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder in hoogte variërende zadeldaken (pannen), gegroepeerd rondom een vierkant gekasseid erf met centrale mestvaalt en achtzijdige duiventoren met windwijzer. Inrijpoort met bakstenen hekpijlers op de noordoostzijde. Ten zuidoosten, boerenhuis, dubbelhuistype, van zeven traveeën en anderhalve verdieping. Getoogde, deels blinde, vensters. Metalen klokkenruiter. Rechts, lager aanpalend dienstgebouw onder zadeldak (golfplaten). Aanhorigheden met getoogde muuropeningen; enkele recentere, rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien. Langsschuur op de noordwestzijde. Stalvleugel met korfboogvormige veldpoort ten zuidwesten. Halve radvensters in de noordoostelijke stalvleugel. Resten van een watermolen aan de overzijde van de weg.
Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)