Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 59915 | Bouwkundig element

Stadswoning

Lekkerbeetstraat 6 (Kortrijk)
Laat 18de- vroeg 19de-eeuws diephuis onder schilddak. Eenvoudige bepleisterde en beschilderde lijstgevel, horizontaal belijnd door de doorlopende onderdorpels en druiplijst.


ID: 60756 | Bouwkundig element

Hoeve De Blauwpoorte

Leynvaalsstraat 1 (Kortrijk)
De oudste vermeldingen gaan terug tot de 15de eeuw. In oorsprong hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een ruim erf dat in de loop van de 18de eeuw evolueerde tot een semigesloten opstelling. Deze opstelling bleef tot nu behouden. Heden nog steeds volledig omwalde hoeve met semigesloten opstelling gegroepeerd rondom deels gekasseid erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Ten noorden van het erf, volledig vernieuwd boerenhuis, ten oosten wagenhuis, ten zuiden stallen en ten westen schuur met aansluitende stal. Ten noorden tevens bakhuis met aansluitend stallen en aardappelkelder en boomgaard.


ID: 60474 | Bouwkundig element

Hoeve Molenaarshof

Luingnestraat 37 (Kortrijk)
Naam verwijst naar de nabij gelegen Hoogmolen. Tot 1920 hoorde hoeve en molen samen. Historische hoeve aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843) met grosso modo gelijke opstelling. In de 18de eeuw was de hoeve in eigendom van de paters jezuïeten van Rijsel. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een verhard erf.


ID: 60475 | Bouwkundig element

Hoogmolen en mechanische maalderij

Luingnestraat 38 (Kortrijk)
De Hoogmolen, gelegen op een molenberg, is een standaardmolen met gesloten voet, die functioneert als korenwindmolen. De molen wordt ook wel eens de Messiaenmolen of Molen van Aalbeke genoemd. In de onmiddellijke omgeving bevindt zich een mechanische maalderij.


ID: 59930 | Bouwkundig element

Hoeve Kortrijkbeek

Manpad 3 (Kortrijk)
Historische hoeve "Kortrijkbeek", verwijst naar beek die het erf begrenst ten zuiden. Aangegeven in het landboek van de heerlijkheid van Busschaers (1752), als omwalde hoeve met losstaande bestanddelen en met poortgebouw. Thans zijn omwalling en poortgebouw verdwenen. 18de-eeuwse hoeve met losstaande bakstenen (verankerd) bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom erf.


ID: 59931 | Bouwkundig element

Historische hoeve 't Goed de Queeke

Manpad 4 (Kortrijk)
Historische hoeve " 't Goed de Queeke", waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot 1770. Aangeduid in het landboek Kortrijk-Buiten (1770). Hoevegebouwen dateren voornamelijk uit de 19de eeuw, behalve schuur van 1799, zie gevelsteen. Losstaande bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom deels begraasd erf.


ID: 59932 | Bouwkundig element

Hoeve

Manpadstraat (Kortrijk)
18de-eeuwse hoeve met lage bakstenen bestanddelen L-vormig opgesteld en met gewitte gevels.


ID: 59937 | Bouwkundig element

Magdalenakapel

Marksesteenweg (Kortrijk)
Funderingen en muur van de voormalige Magdalenakapel die in 1944 verwoest werd bij geallieerde bombardementen. Vanaf 1233 bezat Kortrijk een leprozerie langs de weg van Kortrijk naar Rijsel. Zeker vanaf 1331 was er een kapel verbonden aan de leprozerij, die gewijd was aan de Heilige Magdalena. De oorspronkelijke kapel werd vermoedelijk gebouwd eind 13de eeuw. Tot het laatste kwart van de 16de eeuw gelegen in ommuurd en omgracht domein met reeks andere gebouwen (onder meer ziekenwoningen), boomgaard, groentetuin en wijngaard.


ID: 60485 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Moeskroensesteenweg 58-60 (Kortrijk)
Dieper in gelegen 18de-eeuwse burgerwoning met vernieuwd 19de-eeuws parement. Dubbelhuis aan de straat afgezet door ijzeren hek. Notabelenwoonst op U-vormige plattegrond en met jaarankers 1775 in rechterzijgevel.


ID: 60489 | Bouwkundig element

Herberg

Moeskroensesteenweg 75 (Kortrijk)
Herberg met eind 19de-eeuws uitzicht, maar mogelijk met oudere 18de-eeuwse kern zie volume en dakhelling. Met schijnvoegen bepleisterde en beschilderde lijstgevel op gepikte plint. Aangepaste rechthoekige muuropeningen.