Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 27513 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Enameplein 14 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, oudere 18de-eeuwse kern van één bouwlaag, aangepast en verhoogd met bovenverdieping waarschijnlijk in tweede helft 19de eeuw. Achterbouwen met stallen en geïncorporeerde bakoven. Achterliggende tuin met toegangshek tussen gemetste vierkante hekpijlers bekroond door hardstenen dekplaat en dito ornament.


ID: 27514 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Enameplein 16 (Oudenaarde)
Voorheen woning van hetzelfde type als nummer 12, eind de jaren 1950 gemoderniseerd. Bewaarde 18de-eeuwse kern, namelijk tonvormig overwelfde kelder onder bewaard niveau van vroegere opkamer.


ID: 27515 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Laurentiusparochie met tuin

Enameplein 18 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, in oorsprong mogelijk opklimmend tot eind 17de eeuw; volgens E. Beaucarne door Charles de Colins d'Heetvelde, abt van de Sint-Salvatorsabdij herbouwd en verhoogd met een verdieping, wellicht in 1768. Huidige pastorie zijdelings palend aan de straat en met omhaagd voortuintje vooruitspringend op het kerkhof. Achterliggende beboomde pastorietuin aan Enameplein afgesloten door gewitte bakstenen muur.


ID: 27511 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Enameplein 8, 8B (Oudenaarde)
Vroeger dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in kern uit 18de eeuw, aangepast midden 19de eeuw en in de jaren 1960 omgevormd tot tweegezinswoning met wijziging van de vensters en toevoeging van winkelpui.


ID: 27607 | Bouwkundig element

Hoeve

Ganzendries 24 (Oudenaarde)
Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, aan de straat onderling verbonden door een bakstenen muur voorzien van poort en toegangsdeur tot het gekasseide rechthoekige erf.


ID: 27134 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Refuge van de abdij van Ename met tuin

Grachtschelde 11 (Oudenaarde)
Heden langgerekt blok van twee bouwlagen onder drie zadeldaken. Bak- en zandsteenbouw met beraapte gevels. Oudere middenpartij vermoedelijk uit de tweede helft van de 17de eeuw. In zuidelijke hoek van tuin, rechthoekig prieel met ingebouwd rond belvedère-torentje afgedekt met koepeldakje, vermoedelijk uit begin 19de eeuw.


ID: 27135 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Groenstraat (Oudenaarde)
Oorspronkelijk ommuurde rechthoekige begraafplaats in de Dijkstraat, in 1902 uitgebreid tot de Groenstraat en aldaar afgesloten door bakstenen muur met getoogde blindnissen. Toegangen in Dijkstraat en Groenstraat bestaande uit ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers, in Groenstraat met bolbekroning, van 1905. Opvallend grafmonument van de familie Raepsaet-Saby door J.B. Moen in rotswerk met een fraaie ijzeren deur in het perspectief van een rode beukendreef. Tegen de noordelijke muur, neogotische grafkapel.


ID: 27609 | Bouwkundig element

Boerenwoning en bedrijfsvleugel

Hauwaart 5 (Oudenaarde)
Hoeve van het gesloten type, als vierkanthoeve reeds bestaand in het vierde kwart van de 18de eeuw. Ten noorden, lange gewitte boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag. De achtergevel bewaart op de bovenverdieping vijf getraliede lunetten en een blinde lunet. Rechter deel van de oostvleugel met korfboogvormige toegangspoort bleef bewaard. De andere vleugels werden gesloopt en heropgebouwd.


ID: 27613 | Bouwkundig element

Hof ten Zavel

Hauwaart 56 (Oudenaarde)
Achterin gelegen grote hoeve van het gesloten type overhoeks ingeplant ten opzichte van de de straat en met lindeboom links van de gekasseide toegangsweg. Bestaande hoeve in midden 19de eeuw aanzienlijk vergroot tot complex met gesloten haast vierkant erf, heden grotendeels gekasseid en waarbij zuidelijke hoek ingenomen door recent toegevoegd bedrijfsgebouw.


ID: 27682 | Bouwkundig element

Hoeve Caternaeg

Heilbroek 45 (Oudenaarde)
Hoeve met heden nog bewaarde dwarsschuur met gewitte erfgevel in stijl- en regelwerk met veldpoort en stallen onder afgewolfd verspringend zadeldak, minstens opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw. Stallen met bepleisterde troggewelven en bewaarde hooischelven. Gedeeltelijk bewaarde omwalling.