Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 27213 | Bouwkundig element

Drukkerij De Scheldegalm

Krekelput 13 (Oudenaarde)
Rijhuis met voormalige drukkerij. In- en uitgezwenkte gevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; bak- en zandsteenbouw gedateerd 1556 op cartouche in geveltop. Achterhuis: kamers met oude moerbalken voorzien van slof met gotisch peerkraalmotief. Lodewijk XV-schouw op benedenverdieping en gotische schoorsteen, gedateerd 1556. Achterin gelegen industrieel gebouwtje van twee bouwlagen onder pannendaken van de voormalige drukkerij, aangebouwde vierkante schoorsteen.


ID: 27214 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Louise Mariekaai 1 (Oudenaarde)
Hoekhuis uit de 18de eeuw met twee bouwlagen met respectievelijk vier traveeën in de Bergstraat, afgekante hoektravee en vier traveeën op de Louise Mariekaai.


ID: 27217 | Bouwkundig element

Herenhuis in empirestijl

Louise Mariekaai 12 (Oudenaarde)
Herenhuis in empirestijl van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, van 1792-1794. Twee linker traveeën horen bij nummer 11. Moderne inbreng door architecten P. Robbrecht en H. Daem. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op natuurstenen plint met dubbelhuisopstand.


ID: 27222 | Bouwkundig element

Cisterciënzerinnenabdij van Maagdendaele

Maagdendale 9, 29-31 (Oudenaarde)
Abdijgebouwen en -kerk opgetrokken rond 1300 en het begin van de 16de en 17de eeuw. Vernielingen door brand tijdens de bombardementen van de Fransen in maart 1684. Heropbouw onder abdis Cecilia Remy en Eleonora Der Kinderen nog tot midden 18de eeuw. Van de voormalige abdij bleven enkel een gedeelte van de kerk, abdissenhuis met gastenkwartier en poorthuis bewaard.


ID: 27799 | Bouwkundig element

Hoeve

Mandenmakersstraat 11 (Oudenaarde)
Hoeve, schuin tegenover het koor van de parochiekerk gelegen. Zijdelings aan de straat palend boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak met blinde gecementeerde straatpuntgevel met jaarankers 1754. Ten noordoosten, gewit bakstenen bedrijfsgebouw onder zadeldak.


ID: 27800 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Mandenmakersstraat 2, 6 (Oudenaarde)
L-vormig schoolgebouw achter door bakstenen muur omsloten speelplaats. Grootste vleugel met twee klaslokalen opgericht in 1872 ter vervanging van een kleiner gemeenteschooltje. Onderwijzerswoning in ondiepe omsloten voortuin met ijzeren toegangshekje aan bakstenen pijlers tegenover voordeur. Landelijk dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder hoog mansardedak. In oorsprong 18de-eeuwse woning, verbeterd in 1872 en aangepast in de jaren 1920-25; aansluitend bij de regionalistische stijl.


ID: 27224 | Bouwkundig element

Koninklijke fontein

Markt (Oudenaarde)
Eerste openbare watervoorziening in de stad, met water afkomstig van de bronnen van Edelare. De eerstesteenlegging van de fontein vond plaats op 25 september 1676 en werd meermaals hersteld en aangepast. Achthoekig gelobd grondplan met twee boven elkaar geplaatste arduinen bekkens gesculpteerd in de vorm van mosbegroeiing met verwerking van waterspuwerskoppen en bekroond met topstuk gevormd door drie bronzen dolfijnen waaruit water spuit.


ID: 27235 | Bouwkundig element

Herberg en brouwerij Den Baes

Markt 17 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk diephuis met twee bouwlagen en voorpuntgevel met poort in rechter travee. Heden lijstgevel met 19de-eeuwse structuur met bewaarde oudere kern en aangepaste gecementeerde voorgevel van 1934 met typische art-decomotieven.


ID: 27237 | Bouwkundig element

Herberg Den Gulden Cop

Markt 19, 19A-C (Oudenaarde)
In kern een onderkelderd huis van drie traveeën en twee bouwlagen met voortrapgevel, in de loop van de 19de eeuw verbouwd tot lijstgevel met drie bouwlagen onder schilddak. Bewaarde deuromlijsting uit het derde kwart van de 18de eeuw en heden gecementeerde lijstgevel.


ID: 27238 | Bouwkundig element

Herberg De Zwane

Markt 20-21 (Oudenaarde)
Herberg De Zwane, voor het eerst vermeld begin 15de eeuw, vernield tijdens de bombardementen van Lodewijk XIV in 1684, sinds 1692 gesplitst in twee woningen. Twee bepleisterde en geschilderde lijstgevels van drie traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen onder zadeldak met diepe achterbouw, in de loop van de 19de eeuw verhoogd met één verdieping. Nummer 20: monumentale laat 18de-eeuwse arduinen rondboogdeuromlijsting op neuten met imposten en sluitsteen, onder zware geprofileerde kroonlijst op consoles en kelderluik naar oude overwelfde kelder, de eerste bierkelder op de Markt.