Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 27736 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Hemelrijkstraat 14-18 (Oudenaarde)
Aanvankelijk één boerenhuis, in de tweede helft van de 19de eeuw opgesplitst in tweegezinswoning. Twee aaneenpalende en ruggelings naar de straat gekeerde boerenhuisjes op deels omhaagd erf. Lage woningen van elk drie traveeën onder één pannen zadeldak, uit eind 18de eeuw tot begin 19de eeuw.


ID: 27453 | Bouwkundig element

Hof Craenevelde

Herlegem 8 (Oudenaarde)
Semigesloten vierkante hoeve met inplanting minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw. Grote baksteenbouw uit de 19de eeuw met voornamelijk gewitte verankerde gevels onder pannen zadeldaken. Boerenwoning met erfgevel op gecementeerde plint met bossageblokken, tien traveeën en één bouwlaag met gedichte licht getoogde vensters en brede rechthoekige vensters met arduinen latei.


ID: 27559 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Toren

Heurnestraat 311 (Oudenaarde)
Nagenoeg volledig gesloten hoeve met gekasseid erf, op de westelijke weide een kruisbeeld. Gekasseide dreef tot de toegangspoort, gedateerd 1731, zie cartouche. Dwarsschuur met lagere stallen en vervallen bakhuis minstens uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Toren tussen twee aanbouwen, minstens van 1641, waarschijnlijk ter vervanging van een toren uit de 11de tot 12de eeuw. Westelijk vleugel minstens van 1641 en duidelijk één geheel vormend met de toren. Oostelijke vleugel, woongedeelte uit de 19de eeuw op oudere kern, afgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog en hoger heropgebouwd in 1919.


ID: 27150 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Hoogstraat 10 (Oudenaarde)
Oorspronkelijke plaats van de kapel van het grauwzusterklooster, gesloopt na de opheffing van 1783 en vervangen door een herenhuis in Lodewijk XVI-stijl met grote tuin, koetshuizen, tuinpaviljoenen en serres reikend tot de stadsvesten. Aangekocht door de zusters bernardinnen om, na sloping, nieuwe schoolgebouwen voor het technisch instituut op te trekken. Het gebouw werd volledig gesloopt en alleen de gevels werden gereconstrueerd.


ID: 27155 | Bouwkundig element

Hoekhuis In de Laars

Hoogstraat 21 (Oudenaarde)
Hoekhuis met typische vroeg-18de-eeuwse klokgevel, heropgebouwd in 1937 met toevoeging van een bouwlaag. Baksteenbouw van drie en vijf traveeën en heden drie bouwlagen onder zadeldak.


ID: 27157 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogstraat 24 (Oudenaarde)
Diephuis met deels behouden traditionele bak- en zandstenen puntgevel met gereconstrueerde top; vier traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen onder zadeldak met smeedijzeren windwijzer, opklimmend tot 17de-begin 18de eeuw.


ID: 27159 | Bouwkundig element

Kasselrijhuis

Hoogstraat 30 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk was het Kasselrijhuis de zetel en de vergaderzaal van de feodale vertegenwoordigers van de graaf van Vlaanderen in de kasselrij Oudenaarde. Na de Franse Revolutie werd de kasselrij opgeheven en herbestemd tot onderwijsgebouw. Het geheel bestaat uit drie verschillende bouwfasen; het oudste deel links werd gebouwd in de 16de eeuw in een eenvoudige renaissancestijl, het middendeel met jaartal 1702 is in Lodewijk XIV-stijl opgetrokken en het rechterdeel werd toegevoegd in 1906. Momenteel is het de thuisbasis voor het Sint-Bernarduscollege.


ID: 27165 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Hoogstraat 67 (Oudenaarde)
Ontpleisterd laat 18de-eeuws rijhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder laag zadeldak.


ID: 27147 | Bouwkundig element

Herenhuis Liefmans en woning Het Cruysken

Hoogstraat 8 (Oudenaarde)
Herenhuis zogenaamd Huis Liefmans van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadel- en schilddak, uit eind 18de eeuw, heden met sobere, bepleisterde en geschilderde lijstgevel. Rechts, ernaast, volgens 17de-eeuws landboek huis zogenaamd Het Cruysken met zandstenen lijstgevel van vier traveeën en heden drie bouwlagen; derde bouwlaag toegevoegd in de 19de eeuw, mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw.


ID: 27373 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Huttegem 89 (Oudenaarde)
Achterin, op het einde van een straatje; laag hoevetje van het langgestrekte type; acht traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), opklimmend tot de 18de eeuw. IJzeren hek links.