Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13232 resultaten


ID: 27647 | Bouwkundig element

Hoeve

Materplein 7 (Oudenaarde)
Rest van vroegere semi-gesloten hoeve, schuilgaand achter nummer 8. Lang en laag zijdelings ingebouwd boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de 18de eeuw.


ID: 27801 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Meerhem 5 (Oudenaarde)
Boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak (cementpannen, nok loodrecht op de straat), mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 27683 | Bouwkundig element

Hoeve

Meerse 15 (Oudenaarde)
Vroegere hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw met oudere kern, diep achterin begraasde tuin gelegen met linde aan de straat.


ID: 27380 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis en blekerij met dienstgebouwen en park

Meerspoort 6-10 (Oudenaarde)
Nummer 6: verankerd, bakstenen dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, opgericht door de stad onder leiding van de bouwmeesters A. Van den Hende en Ph. Van der Meersch in 1778, binnen een vierkante omgrachting; herhaaldelijk aangepast in de 19de en begin 20ste eeuw. Ten oosten, in L-vorm aangebouwde dienstgebouwen en garage in regionalistische stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 8-10. Voormalige linnenblekerij, later ook wasserij, opgericht in de jaren 1860 en uitgebreid circa 1900 zie opschrift in boogveld. Sinds het eerste kwart van de 20ste eeuw twee woningen met achteraan behouden zeer lang blekerijgebouw onder pannen zadeldak. Achterliggend park uit het interbellum.


ID: 27684 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus en kerkhof

Meldenstraat (Oudenaarde)
Georiënteerde kerk ingeplant op een opgehoogd terrein van de Rug van Meerse; wellicht een motte. Omringend ommuurd kerkhof, ten zuiden en oosten afgeboord door bomenrijen. Bij gebrek aan een ver doorgedreven bouwhistorisch onderzoek blijft de vroege bouwgeschiedenis voorlopig hypothetisch. Van de romaanse kerk van Doornikse breuksteen, rest de westelijke toren en misschien ook het opgaand metselwerk van de noordelijke zijbeuk en noordtranseptarm. In de 16de eeuw werd het schip herbouwd in gotische stijl. Belangrijke herstelling en vergroting van de kerk in neogotische stijl in 1871 naar ontwerp van architect Louis Minard.


ID: 27685 | Bouwkundig element

Sint-Martinushoeve

Meldenstraat 1 (Oudenaarde)
Gesloten hoeve ingeplant ten zuidwesten tegenover de kerk, op het eind van gekasseide toegangsweg. Verankerde bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken rond vierkant voornamelijk gekasseid erf, in kern uit de 17de eeuw en uitgebreid in de loop van de 18de en de 19de eeuw.


ID: 27687 | Bouwkundig element

Apostellinenklooster en school

Meldenstraat 3, 3A (Oudenaarde)
Klooster: groot bakstenen gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met getande houten dakrand. De begane grond uit de 18de eeuw werd eind 19de eeuw met één bouwlaag verhoogd toen het klooster werd. Ten zuiden, aangebouwd schoolgebouw uit eind 19de eeuw, vergroot circa 1915. Baksteenbouw met tandlijst en baksteendecoratie onder zadeldak


ID: 27312 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Minderbroedersplein 1, Minderbroedersstraat 3, Sint-Walburgastraat 8-9 (Oudenaarde)
Het hospitaal werd ondergebracht binnen de stadspoorten, achter de Sint-Walburgakerk. Poortgebouw in neotraditionele baksteenarchitectuur naar ontwerp van architect A. Vossaert van 1893. Oostwest-georiënteerd gebouw, mogelijk in kern de vroegere vergaderzaal van de bogaarden, daterend uit de 13de eeuw, later gebruikt als ziekenzaal en kapel. Kloostergebouwen met verschillende vleugels gegroepeerd rondom een onregelmatige vierkante hof met pandgangen op de begane grond. Bisschopskwartier, receptiegebouw met een voor de Zuidelijke Nederlanden uitzonderlijke gevel in renaissancestijl, naar ontwerp van Symoen De Pape van 1623-33. Sint-Elisabethgesticht van 1905 naar plannen van architect A. Vossaert, geïnspireerd op de 18de-eeuwse vleugel; circa 1930 grondig gewijzigd. Ten westen werden in 1937-38 nieuwe ziekenhuisvleugels gebouwd door architect Amandus Robert Janssens in aangepaste stijl.


ID: 27804 | Bouwkundig element

Hof ter Moude

Monseigneur Lambrechtstraat 10 (Oudenaarde)
Grote hoeve van het semigesloten type op een deels omgracht rechthoekig erf. Bakstenen hoevecomplex met pannen zadeldaken en hoofdzakelijk gewitte gevels. Volumineuze boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag; oorspronkelijk slechts één bouwlaag, mogelijk ouder dan de 18de eeuw, uitgebreid en verhoogd met verdieping in de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 27806 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Monseigneur Lambrechtstraat 12 (Oudenaarde)
Hoeve met losse bestanddelen, walgrachten merendeels gedempt. Opvallende erfbegrenzing aan de straat: haag met vijf hoge haagbeuken. IJzeren toegangshek aan twee overhoekse, vierkante bakstenen hekpijlers met piramidale top. L-vormige stalvleugel, deels herbouwd in 20ste eeuw. Gewit bakstenen bakhuis van het tweedelige type.