Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 84417 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Adamstraat 8 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar via onverharde oprit, afgezet met jonge berken. Reeds op de kaart van Ferraris (1770-1778) is bebouwing te zien, op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) bestaande uit een schuur en een woonhuis. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met pannen.


ID: 84305 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel van Altijddurende Bijstand

Ankelaarstraat (Dentergem)
Witbeschilderde bakstenen kapel boven een bruine plint met vlak afgewerkt koor, zadeldak met Vlaamse pannen en smeedijzeren kruis op de nok. Voorgevel in neoclassicistische stijl.


ID: 84306 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Ankelaarstraat 25 (Dentergem)
Voormalige boerenarbeiderswoning, dwars op de straat georiënteerd en nu dienst doend als bijgebouw bij een nieuw woonhuis. Volgens het kadaster is de woning circa 1894 volledig herbouwd. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Laag dubbelhuis, segmentboogvormige muuropeningen.


ID: 84304 | Bouwkundig element

Hoeve

Ankelaarstraat 6 (Dentergem)
Voormalige hoeve, ouder woonhuis met nieuwe bijgebouwen rond een begraasd erf. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). De hoeve is volgens het kadaster circa 1864 volledig heropgebouwd en wordt beschreven als gelegen in "De Maldeghemhoek". Woonhuis met, zie bouwnaad, aangebouwde geïncorporeerde stal. Verankerde rode baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) boven gecementeerde plint.


ID: 84313 | Bouwkundig element

Eenvoudige veldkapel

Bamstraat (Dentergem)
Voor het eerst aangeduid op de mutatieschets van het kadaster in 1894. Eenvoudige veldkapel, heden waarschijnlijk dienstdoend als opslagruimte. Baksteenbouw met gecementeerde voorgevel met segmentboogdeur. Zadeldak (eterniet?) bekroond met eenvoudig, smeedijzeren kruis.


ID: 84308 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 1 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een lange oprit. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). De oude hoeve wordt volgens het kadaster circa 1880 vervangen door nieuwbouw, op de mutatieschets gelegen in de "Oudewalle meerschen". Woonhuis (leegstaand) in verankerde, witbeschilderde baksteen boven gepekte plint en pannen zadeldak. Muuropeningen met 19de-eeuws uitzicht, vensters met bewaard schrijnwerk, luiken en grote roedeverdeling.


ID: 84312 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 8 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een onverhard erf. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778), volgens mutatieschetsen van het kadaster ligt de hoeve in "Den put hoek" en wordt circa 1839 en 1876 uitgebreid. Toegankelijk via een oprit afgeboord met jonge linden. Verankerd bakstenen woonhuis met gecementeerde plint, zadeldak met grijze pannen. Segmentboogdeur en -vensters met nieuw schrijnwerk.


ID: 84507 | Bouwkundig element

Hoeveke ten Paelmen

Boerderijstraat 11 (Dentergem)
Gerenoveerde hoeve met losse bestanddelen ingeplant op een ruim grasplein. Staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken, 19de-eeuws uitzicht. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken, 19de-eeuws uitzicht. Woonhuis met nieuw schrijnwerk naar oud model en met ten oosten en ten zuiden ervan de voormalige stallingen, schuur en wagenhuis. Links van de site staat aan de straatkant een pijlerkapel in 1996.


ID: 84508 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boerderijstraat 18 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Toegankelijk via een metalen hekken geflankeerd door twee linden. Woonhuis met 19de-eeuws uitzicht maar waarschijnlijk met oudere kern, verankerde baksteenbouw onder zadeldak.


ID: 84468 | Bouwkundig element

Schoolhuis

Deinzestraat 14 (Dentergem)
Dubbelwoonst van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Gebouwd in 1872 door aannemer Henri Baert uit Tielt, naar ontwerp van de Tieltse stadsarchitect Angelus De Lancker. Doet in de eerste plaats dienst als schoolhuis bij de in hetzelfde jaar opgetrokken gemeenteschool (thans verdwenen). Bruine bakstenen lijstgevel, geritmeerd door traveenissen met bovenaan een tandlijst.