Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 84473 | Bouwkundig element

Herberg De Paling

Deinzestraat 59 (Dentergem)
Lage verankerde baksteenbouw, volgens kadaster opgetrokken circa 1896, bij de heraanleg van de straat. De afgeronde hoek dateert van een verbouwing circa 1939.


ID: 84423 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Dentergemstraat 1 (Dentergem)
Oorspronkelijke bebouwing in de dorpskern, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. In 1877 werd dit huis betrokken door Charles-Louis van Melle, de tweede burgemeester van Markegem. Verankerde baksteenbouw, dubbelhuis dwars op de straat gelegen. Haaks op dit volume staat een tweede volume in baksteen met dichtgemetselde segmentboogvormige muuropeningen onder een pannen zadeldak, volgens kadaster opgetrokken circa 1893.


ID: 84424 | Bouwkundig element

Herberg Sint-Jozef en cichorei-ast

Dentergemstraat 18 (Dentergem)
Dubbelhuis met gevel in gele baksteen op arduinen plint, volgens kadaster opgetrokken circa 1888. Vroeger was dit de herberg "Sint-Jozef", tot 1910 bewoond door timmerman Henri Vancoilli. Door zijn ligging aan het tramplein veranderde de herberg van naam "De Tramstatie". Circa 1923 werd de herberg stopgezet en volgens kadastergegevens rechts de cichorei-ast ertegenaan gebouwd. Rode baksteenbouw met geelbakstenen gevel onder zadeldak.


ID: 84315 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Dreve 1 (Dentergem)
Hoekpand met de Statiestraat, "GASTHOF DE HAAN", zie opschrift. In 1655 was dit het huis van de koster die er ook drank verschafte. In een renteboek uit 1725 van de heerlijkheid Dentergem is er sprake van een cijnshofstede "van oudts genaemt het haentjen". Pas in het begin van de 19de eeuw wordt het pand als herberg gebruikt. Twee bouwlagen onder plat dak, beide straatgevels met 19de-eeuws uitzicht hebben zes traveeën. Bepleisterde lijstgevels boven een grijze plint en met een cordon op de verdieping. Eenvoudige muuropeningen.


ID: 84316 | Bouwkundig element

Dorpswoning met stalling

Dreve 14-16 (Dentergem)
De twee huizen vormden vroeger een geheel. Op een figuratieve kaart van 1773, met de dorpskern van Dentergem, staat op deze plaats bebouwing aangeduid. In 1892 wordt een aanvraag ingediend om hier een huis met stal te herbouwen. Het huis had toen elf traveeën. Heden is het huis opgesplitst in twee rijwoningen. Baksteenbouw met eenvoudige witbeschilderde lijstgevels boven een grijze plint.


ID: 84318 | Bouwkundig element

Vrijstaande dorpswoning

Dreve 34 (Dentergem)
Vrijstaande, lage woning onder pannen zadeldak en terugwijkend op de rooilijn. Op een figuratieve kaart van 1773, met de dorpskern van Dentergem, staat op deze plaats bebouwing aangeduid. Het kadaster vermeldt in 1882 een reconstructie van het huis.


ID: 84320 | Bouwkundig element

Hoeve van de heren van Dentergem 't Casteelgoed

Dreve 89 (Dentergem)
Herenhoeve van de heren van Dentergem " 't Casteelgoed", zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Historische hoeve, in het woonhuis is naar verluidt de datum "1791" op een moerbalk gesneden maar de site is wellicht veel ouder. Brede witbeschilderde bakstenen hekpijlers met aan de basis zandstenen hoekblokken. Lage, verankerde baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel en gepekte plint, pannen zadeldak.


ID: 84427 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dujardinstraat 4 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen terug te vinden op Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Verhard erf met laag verankerd bakstenen woonhuis onder zadeldak met rode pannen. Steekboogvormige muuropeningen, voorzien van luiken, met vernieuwd schrijnwerk naar oude model. Schuur ten oosten.


ID: 84428 | Bouwkundig element

Maalderij en moderne woning

Dujardinstraat 7 (Dentergem)
Vroegere stoomkorenmolen met losstaande vierkante fabrieksschouw, volgens het kadaster opgetrokken circa 1885 door Carolus-Philippus Lauwers, pachter van de windmolen van de heerlijkheid "Ter Hoyen" aan de Tieltstraat. Oorspronkelijk opgetrokken in bruine baksteen met steekboogvormige muuropeningen. Ten oosten ervan moderne woning.


ID: 84321 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Fonteynestraat 7 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen aan een begraasd erf. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778), op de Atlas der Buurtwegen (1843) aangeduid als "Ferme De Clerck". Dubbelhuis, met 19de-eeuws uitzicht, oorspronkelijk met vijf traveeën, recentere toevoeging van twee linkertraveeën zie bouwnaad en lagere vensters. De oprit wordt geflankeerd door twee linden. Bakhuisje ten oosten van het erf.