Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 79378 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Baron Tibbautstraat 18 (Berlare)
Dieper gelegen woning (nummer 18) achter voortuin afgesloten door hekwerk aan betonnen imitatieboomstammen. Typisch dorpshuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Volgens kadasterarchief gebouwd in 1873 door Jan-Baptist Devos op een onbebouwd terrein.


ID: 79379 | Bouwkundig element

Burgerlijk Gasthuis van Overmere

Baron Tibbautstraat 29 (Berlare)
OCMW-rusthuis "Ter Meere", voorheen Burgerlijk Gasthuis van Overmere. Bestaan van gasthuis of hospitaal te Overmere eerst vermeld in archiefdocument van 1361 betreffende de oprichting van een "cappellanie in het hospitael van Overmere" door Jan en Catharina Van Overmere.


ID: 79376 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Baron Tibbautstraat 8 (Berlare)
Pastorie, gebouwd in 1859 op de plaats van de oude pastoorswoning naar ontwerp van architect D. Der Kinderen uit Lochristi. Achterin gelegen vrijstaand gebouw met voortuin. Onderkelderd neoclassicistisch dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak en opgetrokken uit rode baksteen met verwerking van blauwe hardsteen.


ID: 83817 | Bouwkundig element

Personeelswoning bij woning de Lausnay

Burg. de Lausnaystraat 17 (Berlare)
Enige overblijvende dorpswoning van drie gekoppelde identieke woningen die volgens het kadasterarchief in 1859 gebouwd werden door notaris Celestin Van Cromphout naast zijn pasgebouwde herenhuis.


ID: 83821 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Burg. de Lausnaystraat 31 (Berlare)
Grotendeels vrijstaand burgerhuis uit 1866 van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, ingeplant op de oude rooilijn en vooruitspringend ten opzichte van de aangrenzende bebouwing.


ID: 84665 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouw van de spinnerij

Dorp 1B, 3A (Berlare)
Voormalig gebouw van de spinnerij en touwslagerij van de gebroeders Janssens. Overblijfsel van het grote familiebedrijf ook gekend als Janssens' fabriek. Van het voorheen langere fabrieksgebouw palend aan Dorp rest een aangepast gedeelte van zeven traveeën en twee bouwlagen, recent omgevormd tot een appartementsgebouw en uitgebreid met een zolderverdieping in mansardedak.


ID: 84681 | Bouwkundig element

Huis Vanden Bossche

Dorp 75 (Berlare)
Aanvankelijk huis Vanden Bossche uit 1871, later brouwerswoning van dezelfde familie met resten van de bijhorende voormalige mandenmakerij uit 1898, in 1905 vergroot en herbestemd tot brouwerij De Oude Linde. Hoekhuis met Gaver, door zijn kenmerkende quasi afgeronde hoek ook het Rond huis genoemd.


ID: 84685 | Bouwkundig element

Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Dorp 96 (Berlare)
Gemeentelijke lagere jongensschool, opgericht in 1861-62 naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. Schoolgebouw opgetrokken van baksteen met eclectische kenmerken, typerend voor het architecturale oeuvre van de architect. Symmetrische opbouw met centraal de woning van de hoofdonderwijzer, van drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder pannen schilddak, geflankeerd door twee korte vleugels van één bouwlaag. Achterin gelegen haakse, lange vleugel van één bouwlaag onder plat dak met zes klaslokalen, gebouwd in 1937-38 naar ontwerp van gemeentearchitect Jan Van de Wiele.


ID: 83843 | Bouwkundig element

Olieslagerswoning

Fortstraat 24 (Berlare)
Burgerhuis van circa 1814, vermoedelijk in 1856 aangepast door olieslager Joannes Franciscus Baeten die ook de achterliggende paardenoliemolen in 1850 verving door een nieuw bedrijfsgebouw met stoomolieslagerij. Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Voorgevel met asymmetrische dubbelhuisopstand. Lijstgevel op hardstenen plint, voorheen gepleisterd en geschilderd met imitatiebanden.


ID: 83844 | Bouwkundig element

Olieslagerij Baeten en melkerij Sint-Blasius

Fortstraat 28 (Berlare)
Grotendeels door brand vernielde olieslagerij in 1947, gevolgd door wederopbouw van moderne olieraffinaderij Baeten. Bewaarde deels ingebouwde vierkante fabrieksschoorsteen van 25 meter hoog en restanten van een ouder bakstenen bedrijfsgebouw van 1905. Geïncorporeerde bakstenen wanden van vroegere stallen en remise. Tot de huidige bedrijfsgebouwen behoren nu ook de rechts ernaast gelegen gebouwen van de voormalige zuivelfabriek Sint-Blasius, teruggaand op de in 1900 in gebruik genomen melkerij; na de Tweede Wereldoorlog gemoderniseerd.