Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 84692 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Frankrijkstraat 15 (Berlare)
Dorpshuis van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), vermoedelijk uit midden 19de eeuw. Gepleisterde en witgeschilderde gevel met kroonlijst op klossen. Rechthoekige beluikte vensters met jongere schuiframen.


ID: 84694 | Bouwkundig element

Herenhuis Janssens

Gaver 5 (Berlare)
Achterin gelegen herenhuis uit 1866 ter vervanging van de oude boerenwoning; op de Ferrariskaart van 1771-1778 weergegeven als een omgrachte hoeve die toen ook het aanpalende erf nummer 3 omvatte. Diepe voortuin, aan de straat met fraai ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuiltjes.


ID: 84696 | Bouwkundig element

Hoeve

Gaver 51 (Berlare)
Aanvankelijk burgerhuis, nadien hoeve. Achterin, bij een knik in de straat ingeplante hoeve met een met gras begroeid voorerf, nu te midden van verkavelingen. Oorspronkelijke woning met aanhorigheden opgesteld in U-vorm, gebouwd in 1858. Diep rechthoekig erf met ten noorden lange L-vormige vleugel teruggaand op het vroegere bedrijfsgebouw met wagenhuis, omgevormd tot vijf huisjes.


ID: 84703 | Bouwkundig element

Hoeve Hof Moens

Hogeweg 46 (Berlare)
Semigesloten hoeve met in U-vorm opgestelde bedrijfsgebouwen vooraan en daarachter ingeplante boerenwoning. Deze aanleg gaat deels terug op een minstens sinds de eerste helft van de 19de eeuw bestaande hoeve met losse bestanddelen. Volgens kadastergegevens gereconstrueerd in 1865; volgens lokale overlevering na huisbrand omstreeks 1870 grotendeels vernieuwd. Aan de straat palende voormalige dwarsschuur met geïncorporeerde gevelhoge toegangspoort. Twee lagere stalvleugels parallel aan weerszij van het erf.


ID: 78631 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Jachtstraat 7 (Berlare)
Boerenwoning op achterin gelegen op erf vooraan afgesloten door haag. Tweedelig groen geschilderd laag ijzeren toegangshek met zonnemotief. Witgeschilderd, verankerd bakstenen breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, gebouwd in 1870, rechts uitgebreid in 1902.


ID: 84706 | Bouwkundig element

Heilige Annakapel

Kamershoek (Berlare)
Wegkapel, volgens kadastergegevens genoteerd in 1890, meer dan 30 jaar voordien opgericht door de gemeente Berlare; vervangt mogelijk een oudere wegkapel, op dezelfde plaats aangegeven op de Ferrariskaart van 1771-1778. Eenvoudige kapel op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit baksteen op een blauwgeschilderde gecementeerde plint en afgedekt door pannen zadeldak.


ID: 83919 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkstraat 8 (Berlare)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), volgens kadasterarchief opgericht in 1854 ter vervanging van een ouder huis. Lijstgevel met symmetrische dubbelhuisopstand. Gepleisterde en witgeschilderde gevel op gecementeerde plint.


ID: 84058 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Matthijs

Kruisstraat 4 (Berlare)
Burgerhuis, gebouwd circa 1858 ter vervanging van een bestaand huis. Volgens het kadasterarchief hield de bijhorende brouwerij in 1923 op te bestaan. Achterin gelegen burgerhuis met nieuw aangelegde voortuin, afgesloten door nieuw hekwerk in siersmeedijzer. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgeknot schilddak en waarvan platform omringd door ijzeren hekwerk.


ID: 78634 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Moleneindestraat (Berlare)
De neogotische wegkapel werd gebouwd in 1871 door graaf Victor van den Steen de Jehay, sinds 1861 burgemeester en eigenaar van het kasteel van Uitbergen. Volgens de overlevering werd de kapel door de kasteelheer opgericht uit dank voor de genezing van zijn dochter en daarom toegewijd aan de pestheilige Sint-Rochus.


ID: 78638 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Uitbergen

Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.