Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 73995 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hellenhoek 1 (Brakel)
Hoeve voorheen met losse bestanddelen minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, in het derde kwart van de 19de eeuw uitgebreid en aangepast tot gesloten hoeve. Bakstenen hoevegebouwen onder snijdende zadeldaken en gekasseide rechthoekige binnenplaats met centrale mestvaalt en recent overbouwde mestput.


ID: 73996 | Bouwkundig element

Burgerlijk hospitaal of gasthuis

Holenbroek 18-38 (Brakel)
Diep perceel aan weerszij merendeels begrensd door bakstenen tuinmuur. Twee parallel gelijkaardige achterin gelegen rechthoekige hoofdgebouwen van het hospitaal, in de typerende semi-officiële baksteenarchitectuur van het derde kwart van de 19de eeuw. Plannen voor herbestemming van de twee belangrijkste vleugels tot sociale woningen.


ID: 74071 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Hollebeekstraat 11 (Brakel)
Semigesloten hoeve gebouwd circa 1870 waarvan enkel het boerenburgerhuis gespaard bleef. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder schilddak; benedenverdieping aan weerszij met één bijkomende travee onder lessenaarsdak.


ID: 73784 | Bouwkundig element

Hoeve

Jagersstraat 30 (Brakel)
Hoevetje, volgens kadastergegevens in kern minstens opklimmend tot eerste kwart 19de eeuw, in derde kwart 19de eeuw verlengd in noordoostelijke richting en later nog aangepast.


ID: 43721 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Kanakkendries 1 (Brakel)
Overhoeks aan de straat palende gesloten hoeve; bakstenen hoevegebouwen, merendeels uit het derde kwart van de 19de eeuw, vervangen oudere hoeve; markerende linde ten oosten aan straathoek. Rechthoekige gekasseide binnenplaats met centrale mestvaalt. Bakstenen boerenwoning met aansluitende stallen onder pannen zadeldak, gedateerd 1867. Eenvoudig rechthoekig bakstenen wegkapelletje, gebouwd kort na de Eerste Wereldoorlog. Afzonderlijk aan de overzijde van de straat gelegen houten dwarsschuur op bakstenen onderbouw.


ID: 73794 | Bouwkundig element

Neoclassicistische directeurswoning met tuin

Kasteelstraat 49 (Brakel)
De voormalige directeurswoning rechts van het klooster van de zusters van het Heilig Hart van Maria, werd gebouwd in 1864-1866 en is opgevat als een weinig achterin gelegen vrijstaand alleenstaand burgerhuis met dubbelhuisopstand met omringende tuin omsloten door een bakstenen tuinmuur. De centrale toegang met ijzeren toegangshek aan bakstenen hekpijlers en het gekasseide toegangspad liggen in de as van de woning.


ID: 73805 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Kasteelstraat 85-87 (Brakel)
Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen van tweeënhalve bouwlaag onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw met aanpassingen in de eerste en tweede helft van de 20ste eeuw.


ID: 73944 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Klaaie 24 (Brakel)
Alleenstaande gewitte bakstenen arbeiderswoning van één bouwlaag en vier traveeën onder mank zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Tweedelig bakstenen bakhuisje in achtererfhoek.


ID: 73948 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Kloosterstraat 36 (Brakel)
Semigesloten hoeve merendeels gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw; vernieuwing en vergroting van een oudere hoeve die kort na 1795 zou opgericht zijn. Bakstenen hoevegebouwen met jongere aanpassingen, vernieuwde delen en recent toegevoegde bedrijfsgebouwen; rechthoekige binnenplaats. Gesculpteerd hardstenen wegkruis opgesteld voor gecementeerde korfbogige gevelnis rechts in straatgevel van stallen.


ID: 73947 | Bouwkundig element

Hoeve Ferme du Courois

Kloosterstraat 6 (Brakel)
Bakstenen hoevegebouwen opgesteld in U-vorm rondom verhard binnenerf, voorts afgesloten door muren namelijk in de westelijke erfhoek en vooraan met ijzeren toegangshek aan vierkante gemetste pijlers rechts, aanleunend tegen de langsgevel van voouitspringende dominante schuur, mogelijk opklimmend tot eind 18de eeuw. De achter op het erf gelegen boerenwoning van anderhalve bouwlaag en zes traveeën uit midden 19de eeuw, vervangt een dieper ten noordwesten gelegen ouder huis.