Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 214289 | Bouwkundig element

Brug over de Noordede

Watergangstraat (De Haan)
Brug in bruine baksteen met dubbele rondboog en vleugels onder betonnen dekplaten. Rondbogen met blauwhardstenen sluitstenen met opschrift "WB" en jaartal "1853".


ID: 16268 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Dorpsstraat 3_2 (De Panne)
Bedehuis met omringend kerkhof, aan de Stationsstraat begrensd door een muur met hek. Neogotische hallenkerk naar ontwerp van architect P. Buyck van 1855 met deels romaanse, deels gotische toren en transept daterend uit een belangrijke bouwfase in de 13de eeuw. Verankerde gele baksteenbouw met aanwezigheid van ijzerzandsteen in transept, onder leien bedekkingen. De plattegrond ontvouwt een voorgeplaatste westtoren met aanleunende kruisbeuken, een driebeukig schip van vijf traveeën met rechte sluiting van zijkoren en een hoofdkoor van een rechte travee met driezijdige sluiting; aanleunende sacristie en stookplaats. Het kerkhof bewaart een collectie graftekens uit de periode van de Eerste Wereldoorlog tot de late jaren 1970. In de kerk en op het kerkhof oorlogsgedenktekens en graven van militairen.


ID: 16180 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat 53 (De Panne)
Driebeukige, neogotische hallenk erk met toren op het noordwesten. Uitgangspunt: bouw van neogotische kapel door toedoen van mejuffrouw Calmeyn, kleindochter van P. Bortier, in 1860 in zogenaamd Jozefdorp. Gele baksteenbouw; leien bedakingen. Variante op het laatgotische patroon van hallenkerk met westtoren: hallenkerk met noordwesttoren.


ID: 16284 | Bouwkundig element

Station Adinkerke-De Panne

Stationsplein 9 (De Panne)
Station gebouwd in 1913 als tweede station van Adinkerke door gebroeders Follet naar ontwerp van architect J. Viérin van 1907. Imposant gebouw van gele baksteen op natuurstenen sokkel met gebruik van Euvillesteen voor rechtstanden, ontlastingsbogen, kozijnen, negblokken, kordons, en zo meer onder afgewolfde zadeldaken in een Normandisch getinte stijl, zie pseudovakwerk.


ID: 38473 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Grand Noble

Baron de Gieylaan 163-169, 163A, 167A, 165A (De Pinte)
Heraanleg van park en vijver, koetshuizen ten westen van het landhuis en nieuwe dreef naar de huidige Baron de Gieylaan en de Kortrijksesteenweg, uit de eerste helft van de 19de eeuw. In de jaren 1850 slopen van het landhuis en vervangen door het huidige neoclassicistisch kasteel, voltooid circa 1860. Huidig kasteeldomein met prachtig aangelegd park, koetshuizen en hovenierswoning gelegen te midden van landerijen begrensd door de Baron de Gieylaan, Keistraat, Klossestraat en spoorweg Gent-Kortrijk, met drie eerstgenoemde straten verbonden door dreven.


ID: 38475 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Hemelrijk

Beukendreef (De Pinte)
In 1851 aan een veldweg tussen Beukendreef en Scheldeveldedreef gebouwde kapel door de familie De Rudder-Deynoodt van het nabije kasteel Hemelrijk, als dank voor het beëindigen van de cholera-epidemie van 1849.


ID: 38513 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Dorp (De Pinte)
Kerk met rechthoekige plattegrond van het pseudobasilicale type, schip en zijbeuken van zeven traveeën met ingebouwde toren en koor van één travee met driezijdige sluiting, waarvan het huidige uitzicht bepaald wordt door werken tijdens het derde kwart van de 18de en 19de eeuw. Ingeplant midden ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen en twee flankerende linden in het westen op het kerkhof. Links van de kerk, stenen beeld van het Heilig Hart van Jezus van 1929, en achteraan tegen de kerkhofmuur Calvariekapel, tevens grafkapel, van circa 1900.


ID: 38482 | Bouwkundig element

Villa Pintemakerslust

Florastraat 61 (De Pinte)
Villa met twee bouwlagen onder overstekend zadeldak, gebouwd in 1868 als buitenverblijf, later bloemisterij met uitgebreide serres. Links torentravee met drie bouwlagen en tentdak, toegevoegd in 1911. Begroeide bakstenen villa in grote omhaagde tuin met ijzeren hek met jaartal 18-68.


ID: 38489 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Scheldevelde

Kasteellaan 33-41 (De Pinte)
Deels omgracht kasteel met rechts, gedeeltelijk aangepast 18de-eeuws dienstgebouw en hoeve, omringend park en landerijen met stervormig aangelegde dreven. Monumentaal toegangshek tussen gemetste pijlers met siervaasbekroning en vierkante paviljoentjes. Oorspronkelijk bepleisterd en geschilderd, heden bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond, vijf op vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak.


ID: 38492 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Niklaas van Tolentijn

Kerkplein 1 (De Pinte)
Dubbelhuis met voortuintje met nieuwe lage muur van 1932, oorspronkelijk in beboomde tuin met fraai ijzeren hek, gebouwd circa 1867 ter vervanging van de vroeg 19de-eeuwse pastorie.